Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här torkades långan till lutfisk

Det är ett härligt sommarboende för upp till 30 personer när alla familjer är samlade. Samtidigt är det ett levande minne av den tid då lutfisken bereddes på det gammaldags sätt vi nästan glömt bort.
Om man kommer söderifrån och passerar de knixiga och trånga turerna i Jungfruhålet på insidan Hjärterö hittar man Ingegärdsholmen precis på babordsidan av havets E 6, alldeles innan passagen av Skärhamn. Då kan du se det stora röda huset som nästan tar upp hela den lilla ön. Och kommer man närmare hittar man såväl dagens sommarboende som vår nutida bohuslänska historia.
Birgitta Adolfsson och hennes man Göran samt Birgittas bror Per-Arne hämtar oss i Skärhamn med den gamla välhållna träjullen. Det tar bara tio minuter att ta sig ut.

Byggdes på 30-talet
Det stora röda huset byggdes i mitten på 30-talet och det var Birgittas och Per-Arnes pappa Elon som då drev verksamheten ute på Ingegärdsholmen. Birgitta visar upp på övervåningen som är bevarad nästan som den ursprungligen var.
- Här torkades långan som skulle bli lutfisk efter det att den hängt ute på träställningarna, berättar hon. Och Per-Arne fyller i:
- Den intensiva perioden härute var från maj till september då långan landats från båtar inne i Skärhamn. Efter cirka 14 dagar var långorna så torra att de kunde tas in hit och torka ytterligare. Var det en regnig sommar fick vi elda upp långorna eftersom de annars skulle ruttna. Då var det väl cirka 15 personer som kom hit ut och jobbade varje dag. Och när det inte var lutfiskberedning saltade vi in sill.

Skröna på skröna
Kaffekorgen kommer fram. Per-Arne Elonsson och Göran Adolfsson ger oss en bild av det skutskepparsamhälle och fiskesamhälle som en gång fanns härute. Det är skröna på skröna och det blir svårt att få ned hembaket för alla skratt.
I det stora röda huset spilades långan av flinka kvinnohänder. Det betyder att långan fick små träbitar instuckna i skinnet så att fisken spändes ut och sedan kunde hängas upp ute på träställningarna. Männen såg till att fisken var redo för detta. När verksamheten var som störst beredde man 300 ton Shetlands-långa härute på Ingegärdsholmen. I bottenvåningen finns en del av verktygen från den tiden kvar, samt de stora vågarna som vägde fisken när den skulle skeppas ut och Per-Arne Elonsson hittar också den röda stämpeln som varje torkad långa skulle ha, färsk spilad långa, extra prima.

Efter farfar och morfar
Verksamheten försvann i mitten på 80-talet när andra beredningsmetoder tog över. I dag är Ingegärdsholmen och det stora röda huset ett sommarboende för släkten efter farfar och morfar Elon Johansson och togs över av syskonen Birgitta, Yvonne och Per-Arne.
- Vi har gett bort huset till alla våra barn och det fungerar utmärkt som ett gemensamt sommarboende, berättar Birgitta Adolfson, till vardags fp-politiker i Västra Götalandsregionen.
Runt den lilla ön finns i dag tre stora bryggor och en badplattform. Ingegärdsholmen ligger i lä av Sandholmen och västanvinden når knappt in här. Men Per-Erik Elonsson och Göran Adolfsson berättar om den unika sandstrand som ligger ett stenkast västerut från Ingegärdsholmen. En liten näsa av fin sandstrand som byter skepnad några gånger varje år, växer eller minskar med vågornas kraft.
- Och sanden kommer från Danmark, slår Per-Arne Elonsson fast.

El utan vatten
Alla i den stora släkten har båtar, 40-fotare eller mindre, och vid alla bryggorna har de gott om plats. Elström har de men inget vatten.
- Man lär sig att dunka ut vatten så att vi klarar oss några dagar, förklarar Birgitta Adolfsson.
Taket har de bytt och i våras byggde man ett litet kök. Däremot är den gamla murade makrillröken inte användbar längre.
På en av de stora bryggorna brukar de ställa upp parasoller om aftonen för att njuta av friden och alla fritidsbåtar som passerar. Men ibland kan parasollerna ge fel indikationer och då blir det oväntat besök.
- Jo, säger Göran Adolfsson, en gång la en dansk seglare till här och ville beställa en kall öl. Men det är klart, står det Carlsberg på parasollerna så kanske man tror att det är ett sådant ställe!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.