Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Per Ivarson har markerat med rödfärg hur någon har borrat djupa hål runt trädstammarna i parken på Ängholmen. Medlet som använts kan vara Round up, diesel, batterisyra, glyphosfate eller något annat giftigt.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här sprutades giftet in i träden för att döda

De ståtliga löv­träden blev bruna redan i våras. När Per Ivarson ­undersökte stammarna fick han förklaringen. Någon hade borrat 20-tals hål i varje stam och sprutat in gift.

Trädvandaler härjar på flera ställen i Göteborg. På Ängholmen nära Saltholmen står fem gamla, höga lövträd på statlig mark och bildar en liten offentlig park, en lönn, två kastanjer, en lind och en alm. Granne med parken bor Per Ivarson. Han har kämpat för trädens överlevnad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag såg i våras att bladen blev bruna rätt tidigt. På Botaniska trodde man att det berodde på den kalla vintern, säger han.

Per blev misstänksam och när han kontrollerade träden lite närmare upptäckte han en ring av borrhål på stammarna, 15-23 stycken på vart och ett av de fem träden.


"Fanns inte förra året"

Arboristen Jon Hartill var på plats för ett år sedan för att beskära träden, för att få dem att släppa genom mer ljus.

– Detta är en tråkig historia. Borrhålen fanns inte förra året, det vet jag. Det är det väl någon som injicerat Round up eller något annat. Att döda träden så är rena djävulskapen, säger han.

Nu förtvinar trädkronorna i allt snabbare takt och träden kommer inte överleva en säsong till.


Kriminellt
Gunnar Källrot, ordförande i Ängholmens samfällighetsförening beklagar förgiftningen och kallar den kriminell.

– Det vore bra om nya träd planteras, men det dröjer ju om minst 30 år innan de blir stora. Grannarna betalade 15 000 kronor för beskärningen och jag trodde allt var löst. Men så var det tydligen inte, säger Källrot.

I ett annat fall har intendent Johanna Andersson på park- och naturförvaltning nyligen lämnat in en polisanmälan om grov skadegörelse. Enligt boende i området har någon kontinuerligt under en längre period fällt träd i ett skogsområde vid Näset i västra Göteborg. Värdet på skadorna uppskattas till runt två miljoner kronor.

– Här var tidigare ett trevligt område med en naturstig ner till en badplats. Mellan de höga tallarna kunde man skymta havet, berättar grannar från området, säger Johanna Andersson.


Som en brandgata
I dag ser det ut som en rensad brandgata på uppskattningsvis 50 X 150 meter. Här har det vuxit tall och björk, vilket halvmeterhöga stubbar vittnar om. Den senast avverkade bröten ligger i stora högar vid sidan (utan att skymma utsikten), där samtliga tallar är avsågade en bit från stammen.

– Vi är bestörta. Det blir mer och mer vanligt och det är svårt att hitta vittnen. Jag räknade snabbt ihop 30-35 stubbar. Skövlingen har gjorts i omgångar. Jag gissar att den påbörjades förra året, fortsätter Johanna Andersson.

Fällningen av träden medger nu havsutsikt för två fastigheter i området, står det polisanmälan. Mellan fastigheterna finns en ett par meter bred remsa kommunal mark, för gående ner till badplatsen. Den stigen är i dag praktiskt taget omöjlig att upptäcka för utomstående. Stigen är blockerad av två stora stenblock.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.