Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här ligger Göteborgs dyraste gata

Vad kostar det egentligen att bo på Göteborgs finaste gata? Mäklarföretaget Fastighetsbyrån har gått igenom landets bostadsförsäljningar från 2012 fram till nu och listat de dyraste gatorna län för län. De tio högsta snittpriserna låg på mellan 10,5 och 14 miljoner kronor och på sjunde plats hittas Kungsportsavenyn i Göteborg där snittpriset ligger på 10 790 000 kronor.

Fastighetsbyrån har gjort en genomgång av Svensk Mäklarstatistiks siffror för att få fram de dyraste adresserna i Sverige. Siffrorna baseras på försäljningar från oktober 2014 fram till september 2016 och gatuadresser med minst fem försäljningar redovisas. Utgår man från köpesumma ligger de tio dyraste adresserna på mellan 10,5 och 14,1 miljoner kronor i snittpris. Två adresser utanför Stockholmsområdet kvalar in på listan, Kåbovägen i Uppsala och Kungsportsavenyn i Göteborg.

– Det är i Stockholm som kapitalet och storföretagen finns, det är betydligt mer pengar i omlopp och både maten och bostäderna är dyrare där, förklarar Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg.

Läget är avgörande när det gäller de dyraste adresserna. Ofta är det centrala lägen, vacker miljö, fina utsikter och äldre fastigheter. Områden där många vill bo och där det inte byggs något nytt. Något som stämmer väl överens med Kungsportsavenyn.

– Det är vår paradgata, man får betala en hel del för att ha den adressen, att ha Kungsportsavenyn som postadress innebär en hög status, vilket en del tycker är viktigt och därmed är beredda att betala bra pengar för, säger Robert Laigar.

Total sett är det få lägenheter som säljs på Kungsportsavenyn så när det dyker upp lediga bostäder gäller det att vara på hugget, enligt Robert Laigar.
– Vill man bo på Avenyn så gäller det att passa på när det dyker upp något, och vara beredd att betala, säger han.
Enligt honom är det framför allt läget som styr det höga priset, bor man på Avenyn har man nära till allt.
– Det finns inget bättre läge i stan. Man har till exempel nära till butiker, evenemangsstråket och all kultur kring Götaplatsen. Allt finns inom promenadavstånd. Man kan säga att stadens jordaxel går därigenom.

I dagsläget finns det ingen gata i Göteborg som kommer i närheten av prisläget på Kungsportsavenyn. Robert Laigar tror dock att några av bostäderna som kommer byggas på Södra Älvstranden kan komma upp i liknande nivåer. Även här är det centrala läget avgörande för prisbilden.
– De bostäderna kommer ha närheten till älven och centrala staden, med allt vad den erbjuder, men det är många år kvar tills de kommer stå klara för inflytt.

Vill man göra en god investering i dag så ska man enligt Robert Laigar satsa på Gamlestaden.
– Det är ett väldigt centralt läge som expanderar snabbt. Tidigare var det ett lågprisområde med man bygger mycket där nu och köparna börjar hitta dit.