Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här lär sig pappor fläta håret

Nu ska pappor också fixa dotterns morgonkalufs – den så viktiga flätan! I möteslokalen Brunnen, vid Esperantoplatsen, lärde lågstadieelever småbarnspappor hur man fixar fläta. Några trasslade till det, någon klarade inbakad.

Morgonstress och flätan måste fixas inför lämning på dagis. Många pappor fastnar på morgonen frustrerade över att inte kunna fläta håret. Men nyligen ordnades flätskola på Brunnen. Då kom flätinstruktörerna Klara Schneider, 10, och Moya Eneroth, 9 till undsättning.

– Han måste jobba lite på tekniken. Men han är ganska duktig, flätan blev fin, säger Klara Schneider, om pappa Stefan Sporséns, 51, första försök.

Stefan Sporsén hoppas hädanefter kunna fläta dottern Sonias hår. Han förklarar att han är förväntansfull, men att han kanske kommer att ångra sig.

– För än finns inga krav på att hon ska ha en fläta innan dagis, men det kanske blir så efter det här, säger han med ett skratt.

Initiativtagare Pål Eneroth säger att syftet bland annat är att göra familjen mer jämställd. Han hoppas att han är den sista generationen pappor som inte har lärt sig att fläta.

Han kom på idén efter att han själv brukade tejpa ihop dotterns hår för att få det att likna en fläta. Dagens kurs var den andra för i år, och Pål Eneroth är nöjd med uppslutningen.

– Det är kul att se papporna. De är lyriska och vill verkligen lära sig, berättar han.

Pål Eneroth säger att han har uppfattningen om att det är pappor som är sämst på att fläta. Men mammor, mor- och farföräldrar är också välkomna till kursen. Och han tycker att det är spännande att se flickor lära män någonting.

– Det skakar om hur samhällsstrukturen ser ut, säger han.

Olle Rydsjö, 30, kom med barnen Palle, 6, och Jonna, 4. Han berättar att han klarar av enkel fläta ganska bra. Men han säger att det är jobbigt att inte alltid kunna fixa flätan, och behöva passa över det till mamman i familjen.

Den här dagen vågade han sig på den svårare varianten inbakad fläta.

– Det här var lite svårt, haha, säger han.