Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här kan du fira midsommar

Singelfirande, 1800-talsmiljö eller möjlighet att ta ett dopp efter dansen? GP listar några stora midsommarfiranden i stan.

SLOTTSSKOGEN

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

16.00 reses stången vid stora gräsmattan. Klassisk midsommar!

GUNNEBO SLOTT OCH TRÄDGÅRD

Här börjar firandet redan klockan 12, men stången reses klockan 13. Mycket händer på midsommarängen: slottsvisning, kransbindning, häst- och vagnåkning och hästskokastning bland annat. Firandet är ett av de största i Göteborgsområdet med runt 5 000 besökare varje år.

BRÄNNÖ

I Gröna vik firas midsommar med levande musik och möjlighet att ta ett dopp i havet. Det är full aktivitet från 10 och framåt. Klockan 15 börjar dansen.

JONSERED

12-17 äger detta traditionella midsommarfirande rum på Midsommarängen i Jonsered. Det är gratis, och överskottet från all försäljning går till välgörande verksamhet.

HÖGSBO

På fotbollsplanen vid Riksdalersgatan 10 är det firande från klockan 10. Alla barn får en godispåse.

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN

11-16 pågår firandet i parken mitt i stan. Stångresning, kransbindning och dans i 1800-talsmiljö utlovas.

HÄLLSNÄS

Är du singel? Då är singelmidsommarfirandet på Hällsnäs i Mölnlycke något för dig. 15.00 är det samling, kaffe, midsommardans och tårta. Därefter är det dags för alla singlar att lära känna varandra och klockan 18 är det midsommarbuffé.

STENUNGSBADEN

Även på Stenungsbaden Yacht club är det singelfest på midsommarafton, med speed-dating, middag och karaoke från klockan 17-03. Övernattning ingår i priset: från 1 190 kronor.

NÄÄS SLOTT

Här firas en mycket seriös midsommarafton. 9-12 kläs stången, sedan är det fika i gröngräset. 17.00 börjar dansen runt stången. Tombola, folkdansuppvisningar och varmkorv finns i programmet. Firare i folkdräkt får gratis inträde till Lekhuset, där gammeldans och polskor står på schemat. För övriga kostar det 40 kronor.

TJOLÖHOLMS SLOTT

Klockan 12 börjar festligheterna på slottet i Fjärås. Förra året kom 5 000 besökare under midsommarhelgen, och inte undra på det när det händer så mycket. Förutom traditionell dans runt stången finns också hoppborg, ponnyridning och åkattraktioner. Årets vackraste barnkrans kommer att utses. 20 kronor kostar kalaset.

LISEBERG

Parken har öppet från klockan 11. 15.30 börjar dansen runt midsommarstången på Polketten. Heimdals Bygdegille står för musiken. Några restauranger erbjuder speciella midsommarmenyer.

GALAXEN

På stadslantgården Galaxen i Bergsjön börjar festligheterna redan klockan 10 när stången kläs. Sedan blir det dans och hästridning.

ÅSTOL

Den som vill ta sig utanför stan kan åka till Åstol, där firandet äger rum i en lummig dal. Klockan 10 kläs stången, klockan 15 börjar dansen.

FAKTA

De flesta vill stanna hemma

Tidningen Vi i Villa har frågat 1 456 villaboende om deras midsommarvanor.

28 procent stannar hemma och njuter.

23 procent bjuder in släkt och vänner till fest.

21 procent åker och hälsar på släkt eller vänner.

Framför allt är det äldre personer som vill stanna hemma. Bland de unga under 30 år vill bara sex procent stanna hemma. Endast tre procent struntar i att fira midsommar.

Tidningen har också frågat vem de helst vill ska stå för underhållningen i midsommar. Kalle Moraeus vann omröstningen med 32 procent av rösterna, tätt följd av Benny Andersson med 23 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.