Här kan du bo mer klimatsmart

Göteborg behöver många nya bostäder. Samtidigt har byggbranschen och våra hus stor påverkan på miljön. I projektet Flatås Alléer har man haft ett genomgående miljötänk under hela processen.

ANNONS
|

För en vanlig lägenhetsinnehavare är möjligheten man har att påverka sitt boende mot ett mer miljövänligt håll ofta begränsad. Det går att kompostera och spara in på plast men väggarna står där de står. I Flatås Alléer har man möjlighet att bo miljövänligt i större utsträckning. Området är en del av den jubileumssatsning som görs inför Göteborgs stads 400-årsjubileum 2021. Projektet har från första början haft ett stort fokus på kvalitet och hållbarhet.

Sebastian Stafnergård är mäklare på Fastighetsbyrån och ansvarig för försäljningen av Flatås Alléer. Han menar att marknaden drar allt mer mot hållbara boenden.

– Man kan absolut se att marknaden vill ha fler miljövänliga alternativ och kommunen ställerhögre krav på miljöprojekt, säger han.

ANNONS

Marknaden har dock inte kommit så långt att det på ett tydligt sätt går att se vilka hus som är byggda efter miljönormer menar Sebastian.

– Är man intresserad av en bostad som är utformad utifrån ett miljötänk får man själv läsa in sig på de olika projekt som finns. Däremot kan man säga att det kan vara en idé att då hålla sig till nyproduktion, det är på de byggnaderna vi kan sätta nya miljökrav.Det kan man inte göra på en gammal fastighet, säger Sebastian Stafnergård.

Att visionen med Flatås Alléer har varit att bygga ett område med en tydlig miljöprofil är något som syns i allt från materialval till energisparande lösningar menar Serdar Erkan från Lejonstaden, ett av de fastighetsbolag som erhållit markanvisning för att bygga bostäder på platsen.

– Det har funnits ett krav från kommunens sida om ett miljöanpassat byggande i det här projektet. Vi har valt att bygga så kallade passivhus, som i grunden innebär att vi bygger energisnåla hus, säger han.

För att kunna certifieras som ett passivhus behöver man bland annat komma under ett visst antal kilowattimmar per kvadratmeter och år. I Flatås Alléer har man valt att använda sig av fjärrvärme och då är riktmärket att ligga under 55 kilowattimmar.

ANNONS

– Vi kommer dock att sikta på att ligga ännu lägre än så, säger Serdar Erkan. Vi kommer också att ha ett system där den boende enkelt kan se sin energiförbrukning och på så sätt bli mer medveten om den.

Serdar Erkan menar att ett hållbart hus också innebär att man har ett miljötänk genom hela processen.

– Det gäller att se över hur man kan minska avfall och transporter under själva byggandet. Vi försöker till exempel att inte handla för långt bort, använda oss av mer energibeständiga material och ställa krav på våra underleverantörer, säger han.

Flatås Alléer kommer att ha gröna gårdar med odlingslotter, vattensystem där man kan använda dagvatten, laddningsstationer för bilar och cyklar ochinformationstavlor med avgångar för kollektivtrafik i husen.

Ungefär hälften av alla lägenheter i Projektet Flatås Alléer är sålda. I dagsläget pågår försäljningenytterligare 78lägenheter.

Kontakta Fastighetsbyrån här för mer information.

ANNONS