Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cristian Valbruzzoli bjöd på lagrad parmesan från Italien på TUR-mässan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här finns drömmål för alla

Gorillasafari i Uganda, turridning i Lerum, expeditioner till Antarktis och vandring i Alperna med lyxboende. Trenden på Tur 2010 är upplevelser med lagom ansträngande aktiviteter för + 55-generationen med tjock plånbok.

Tur 2010 på Svenska mässan handlar mycket om livsstil förutom de traditionella montrarna från länder i hela världen. Här finns Sydafrika som kör hårt med tema fotbolls-VM, Montenegro som är nykomling och Grekland som gör årets enda Nordensatsning i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ekoturism och schyst resande har letat sig in bland de stora arrangörerna.

Utters Naturresor i Kungälv hade med sig en safariresa till Uganda över jul och nyår med besök hos schimpanser och bergsgorillor.

- För oss är det viktigt att lokalbefolkningen tar del av inkomsterna, då skyddas utrotningshotade djur från tjyvjägare. Så fungerar det med tigrarna i Indien. Vi är ett av bara fyra företag som godkänts av Svensk ekoturism, säger Annelie Utter som driver företaget tillsammans med sin sambo Rajat Pal Singh som är professionell tigerspårare.

Niklas Fagerstrand på WI-resor har ett helt annat koncept, vandringsresor med boende på sjustjärnigt lyxhotell.

- Snittåldern på våra resenärer är 55 år och vi vill ge en upplevelse som inte är alltför ansträngande och håller oss till dagsetapper.

Målgruppen är snarlik golfarnas, men utan klubbor och resorna kallas bekväma resor för aktiva.

- Man behöver inte bo i tält för att njuta av naturen. En av våra nyheter går till Atlasbergen i Marocko där vi bor på 1 800 meter över havet i ett restaurerat sommarresidens som hade förfallit. Fem procent av intäkterna går till byn, säger Fredrik Fagerstrand.

Rosa bussarna som startade 1972 tillhör numera de stora researrangörerna med 23 bussar som åker till 117 länder. För att hålla nere kostnaden är det billigt boende i bussen och alla hjälper till med mat och disk. Från början var det mest unga som hakade på men i dag är det + 55 som allt mer tagit över.

- Vi gör även specialresor. Snart åker vi till Namibia med 25 bönder från mellersta Sverige som ska studera jordbruket. Vi har även många skolresor till koncentrationsläger i polska Auschwitz, säger Kjell Winlöf.

Västsverige har sin givna plats på Tur 2010 med allt från Liseberg till närproducerad mat som Gäsingeost, kalvdans och skaldjur. Matturismen är något som ökar.

Skylten "Lerum är mer än du tror" väcker nyfikenhet.

- Vi finns bara tre mil från Göteborg och många tänker att det bara är en liten kommun men här finns massor. Nääs slott med Västsveriges största midsommarfirande är nog höjdpunkten, säger Rebecka Moen.

De mest avlägsna resmålen står Polarquest för med destinationerna Antarktis och Svalbard. Steward Campbell ser inget etiskt dilemma med den ökande turistströmmen i känsliga naturområden.

- Turismen skapar ambassadörer som kan berätta för andra om djurlivet. Till Sydpolen finns en begränsning på 100 besökare vid varje tillfälle. Vi använder små båtar för att minimera miljöpåverkan, säger han.

På Tur 2012 finns ett drömmål för alla, oavsett om det är ridtur på High Chaparall i Småland, cykeltur i Montenegro eller vandring längs inkastigen till Machu Picchu.

Totalt deltar 116 länder vilket är 13 fler än förra året. Den svenska delen på anda våningen har ökat i omfång. Ett tecken på att det finns optimism i branschen som gick bra på hemmaplan under krisen förra året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.