Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommunstyrelsens ordförande Per Ödman(M) fick hjälp av barnen från Kolla förskola när det första spadtaget togs.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här börjar rekordbygget

På tisdagen gick startskottet för det största byggprojektet i Kungsbackas historia. Totalt planeras över tusen bostäder i Kolla parkstad.

Planerna för den nya stadsdelen i sydvästra delen av centrala Kungsbacka har diskuterats under många år. Nu togs äntligen första spadtaget och politiker, tjänstemän och företagare var på plats för att inviga byggstarten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det har varit ständiga samråd och många politiska diskussioner om bland annat gator, höjder på husen och hur det kommer att blåsa. Det är fantastiskt att vi kommer igång nu, säger kommunstyrelsens ordförande Per Ödman (M).

Han var själv skeptisk till det gigantiska byggprojektet från början och liknade de första skisserna vid ett grått miljonprogramsområde. Men efter att planerna har stötts och blötts är Per Ödman övertygad om projektet kommer att bli lyckat.

Totalt ska 1 100 bostäder byggas, varav cirka en tredjedel hyresrätter. I den första etappen kommer bland andra kommunala bostadsbolaget Eksta att bygga 80 hyresrätter.

– För oss ligger fokus på små lägenheter. Förhoppningsvis kommer det att locka förstagångshyresgäster, säger vd:n Christer Kilersjö.

Aranäs bygger nästan lika många hyresrätter i området. Företaget satsar på en ny teknik som tidigare inte använts i Västsverige, enligt vd:n Jonas Håkansson.

– Tidigare har vi byggt traditionellt, men med den här metoden kommer husen i moduler som byggklossar. Det gör att byggprocessen blir snabbare och att man har bättre kontroll.

Stadsdelen kommer att byggas i tre etapper. I oktober börjar markarbetena och de första lägenheterna ska vara klara för inflyttning 2013.

Lisa Henricson

031-86 84 24

[email protected]