Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här avbryter aktivister fullmäktige: "Jävla hycklare"

Fullmäktigemötet i går kväll dominerades av debatter om flyktingar och tiggare. Det stördes dessutom av flyktingaktivister som fick avvisas innan mötet kunde återupptas.

En kort film om ett internationellt musikläger i El Sistemas regi rullar som information till politikerna i fullmäktige. Då passar en man på att resa sig upp på åhörarläktaren och skrika "Jävla hycklare" några gånger innan han förs ut av vakter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Innan mötet startade hade flyktingaktivister demonstrerat utanför Kronhuset för asylrätten och ett ökat engagemang från staden för människor på flykt.

Sverigedemokraterna gör annars sitt bästa för att dominera debatten inne i Kronhuset. När det gäller utdelning ur Charles Felix Lindbergs donation protesterar partiet mot ett planerat minnesmärke över romernas historia i Göteborg. SD ville i stället ha statyer över kända göteborgare.

En av de längsta debatterna handlar om en plan för stadens stöd till utsatta EU-medborgare. Lars Hansson, gruppledare för SD, påstår att han gärna vill hjälpa tiggarna i hemländerna.

- Frigör tiggarna från deras tunga ok och låt dem åka hem, säger han.

SD vill överhuvudtaget inte ha en plan utan vill förbjuda tiggeri. Bland övriga partier går skiljelinjen i debatten när det handlar om barnens rätt till skolgång. Moderaterna vill inte ha en sådan möjlighet medan allianskollegorna FP och KD gör gemensam sak med de rödgrönrosa partierna.

Jonas Ransgård (M) försvarade sitt partis ställningstagande med att barnen har skolplikt i hemländerna och att de flesta svenska kommuner gör samma tolkning som M.

Skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) försvarar förslaget med att det dels handlar om få barn, 17 i dagsläget, och dels att de inte går i skolan i hemländerna.

- Alla barn, oavsett om de är barn till tiggare eller Volvochef, ska ha rätt att gå i skola, säger hon.

Även Anneli Hulthén (S) talar för rätten till skola och konstaterar att det är lätt att bli känslosam när man pratar om romernas situation.

- Men jag är inte lagd åt det hållet. För mig är barnkonventionen vägledande. Dörren till vår skola ska vara öppen säger kommunstyrelsens ordförande.

Efter en lång debatt skickades ärendet tillbaka för ytterligare beredning.

Därefter följer en lång rad motioner från SD om allt från Gustav Adolf-firande till könsstympning. Sex av sju motioner som behandlas under mötet är skrivna av SD och i de flesta ärenden är alla partiets politiker uppe och debatterar.

Lars Hansson (SD) talar sig varm för en motion om ett lönetak för kommunens chefer. Anneli Hulthén tycker inte att det är ett bra förslag och argumenterar emot detta. Lars Hansson tycker att hon läser motionen "som fan läser Bibeln". Anneli Hulthén kom med ett snabbt och krispigt svar.

- Det är möjligt att jag kan klassificeras som fan, men SD:s motion kan knappast kallas Bibeln.

Trafikkommunalrådet Johan Nyhus (S) är märkbart irriterad över en motion om en ny bro över Göta älv och tycker att SD måste läsa handlingar innan de skriver motioner och tar upp tid för tjänstemän och på fullmäktige.

- När inte ens gruppledaren stöder motionen i kommunstyrelsen tar ni inte detta på allvar, menar Johan Nyhus i riktning mot Lars Hansson (SD).

Liksom motionen om könsstympning avslås denna. Även motionen om Gustav Adolf-firande avslås efter votering där SD reserverar sig. Flera av övriga partiers politiker tar upp att SD inte verkar läsa handlingar och mest verkar vara intresserade av att synas och höras så mycket som möjligt. Ulf Kamne (MP) sammanfattar SD:s kväll i fullmäktige som "trams". Helene Odenjung (FP) säger att hennes tålamod prövas hårt av SD:s sätt att arbeta.

- Vi har olika partikultur. Vi har gruppmöten innan fullmäktige där vi kommer fram till en partilinje och brukar ha några, inte alla, som går upp i debatterna. I fråga efter fråga hittar ni dessutom på argument som ingen har och som ni sedan debatterar mot, säger hon.

SD begär votering efter varje motion som avslås med siffrorna 75-6 varje gång.

KF: Andra ärenden

En längre debatt hölls om kostnaderna för projektet Vindplats Göteborg, efter en interpellation av Helene Odenjung (FP). Ulf Kamne (MP) svarade att det var 32 miljoner kronor plus 450 000 kronor och han tyckte att det var väl använda pengar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.