Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är Västergötlands gåva till Victoria

Västergötland överlämnade ett unikt smycke till hertiginnan på hennes 40-årsdag. – Jag tycker det känns som en självklar present som knyter an till vår anrika historia, säger Mikael Appelqvist vid Länsledningens kansli.

Kronprinsessan fyller 40 år och Västergötland firar sin hertiginna med ett silverspänne. Smycket är en replik av det som Kata, vikingatida härskarinna på storgården Varmhem, bar för att hålla ihop sin mantel. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

–  Kata var en unik person med stor betydelse för Västergötland som levde för 1000 år sedan. Det här är en gåva till en annan unik person som har stor betydelse för Västergötland och Västra Götalands län, Kronprinsessan Victoria, säger tillförordnad landshövding Lisbeth Schultze.

"Självklar present"

Smycket är tillverkat av silversmeden Fredrik Lundberg vid Kinnekulle och orginalet, ett traditionellt ringspänne med en enkel geometrisk dekor av trekanter eller punktcirklar, var troligen tillverkat efter bärarinnans personliga önskemål.

– Jag tycker det känns som en självklar present som knyter an till vår anrika historia, säger Mikael Appelqvist vid Länsledningens kansli. 

Kata härskade på stor-gården i Varnhem runt mitten av 1000-talet. Silverspännet i Katas mantel är en viktig del av vikingatidens klädmode för de rikare samhällsskikten och återfanns när härskarinnans grav påträffades vid utgrävningar. 

 Smycket överlämnades vid dagens mottagning på Logården vid Kungliga slottet.

Upplevelsedag i bröllopspresent

Senast kronprinsessan mottog en gåva av Västergötland var i samband med bröllopet 2010. I bröllopsgåva fick paret en upplevelsedag från Västergötland och Göteborgs stad. 

– De besökte olika delar av länet, bland annat Botaniska trädgården och Vinga, säger Mikael Appelqvist. 

Kronprinsessan tilldelades titeln hertiginna av Västergötland i januari 1980 och sedan bröllopet 2010 är även prins Daniel hertig för landskapet.