Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är stans dyraste adresser

En gång hette det Bödelslyckan. Nu är det Lyckans väg - och Göteborgs dyraste adress.

Det kostar omkring 10,4 miljoner kronor att flytta in där. Det är nästan två miljoner mer än på Hovåsvägen, som ligger tvåa i statistiken för Västra Götaland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På tredje plats finns Golfbanevägen med drygt 8,1 miljoner kronor i köpesumma. Sedan följer, på en sjunkande skala, Valåsgatan, Prästgårdsgatan, Hovås Bautastensväg och Södra Breviksvägen, alla i Göteborg och med prislappar på över sju miljoner kronor.

Det är mäklarfirman Fastighetsbyrån som står för uppgifterna. Man har gått igenom Mäklarstatistiks siffror för att få fram de dyraste adresserna i Sverige baserade på försäljningar från januari 2010 fram till idag och gator och vägar med minst fem redovisade försäljningar.

"Utgår man från köpesumma så ligger de tio dyraste adresserna på mellan 10,5 och 12,7 miljoner kronor i snittpris. De tio dyraste adresserna utifrån kvadratmeterpris ligger på mellan 71 000 och 77 000 kronor per kvadratmeter", heter det i ett pressmeddelande som Fastighetsbyrån publicerar på mynewsdesk.com.

- Självklart finns det ett antal dyra adresser som ses som finare än andra. Vad det beror på kan variera, men läget och fina bostäder har en stor betydelse. Men andra saker, som tillexempel tradition och rykte, påverkar ibland mycket. En del adresser, och till och med enskilda hus, är som starka och attraktiva varumärken som vissa kan betala mycket dyrt för, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

De tio adresser med högst kvadratmeterpris ligger alla i Stockholms kommun. På listan över de dyraste snittpriserna finns Lidingö, Danderyd och Stockholm.

Men Lyckans väg, på gräddhyllan i de gamla skeppsredarnas kvarter ovanför Götaplatsen, ligger alltså inte långt efter.

Lyckans väg hette tidigare Bödelslyckan. Det var här som stadens bödel fått sig tilldelad en inhägnad åker eller äng (lycka).

"Troligen bodde bödeln just här långt före 1696, enligt gamla kartor. Bödelslyckan påträffas 1752 och går över i Lyckan 1812", står det att läsa på Wikipedia.

På samma nätkälla till kunskap får vi veta att Lyckan var ett landeri som sträckte sig från nuvarande Stadsteatern till Näckrosdammen och ner till Södra vägen i nuvarande stadsdelen Lorensberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.