Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nathalie Bergquist, Nikki Magnusson och Rebecka Peterson - löptränare med tips inför Lidingöloppet.

Här är Göteborgs bästa terrängspår: ”Ta nästa steg”

Det är hög tid att byta ut asfalten mot utmanande stigar i både skog och mark. I alla fall om man ska hitta formen inför årets upplaga av stentuffa Lidingöloppet. Här ger terränglöparna Rebecka Peterson, Nathalie Bergquist och Nicola Magnusson sina bästa tips på Göteborgsområdets bästa stigar.

Rebecka Peterson är en 32-årig småbarnsmamma och ekonomiansvarig som älskar löpning. Hon är även platschef för Runacademys löpargrupp i Mölndal. Helst springer hon trail i Skatås eller Mölndal uppe vid Gunnebo slott. Den absoluta favoritrundan är den som går runt stora Delsjön. Framförallt eftersom den är kuperad och varierande med jättefin utsikt när man springer längst vattnet. 

– Änggårdsbergen är ett annat mycket trevligt löpområde för trail, här är mer terränglik miljö, dvs det finns inte några uppmätta slingor vilket kan vara avslappnande och mentalt bra då man inte tänker lika mycket på att man springer utan man måste ha koll på underlag och omgivning. 

Vilka är dina bästa tips inför att springa ett lopp som Lidingöloppet?
– 30 km är långt men det är ett mentalt lättare lopp då banan är varierande i form av backar av olika slag, underlaget är vänligare i form av grusväg och man springer i skogen. Man ska dock tänka på att ha sprungit mycket kuperat, Lidingöloppet bjuder som sagt på mycket backar, och de tuffaste av dem kommer efter 17/18 km när benen redan är ganska trötta.

Borta-trail bra men hemma-trail bäst

Nathalie Bergquist är 26-år och diplomerad löpcoach och rörelsecoach som älskar ultralöpning med upplevelserna som hör därtill. Som platschef för Runacademys löpgrupp i Skatås är hon en erfaren löpare som driver eget företag och föreläser om smärtfri rörelse och löpning.

– Jag älskar att springa i Sandsjöbackaområdet, Hisingsparken och i Skogome. Det knyter lite till att jag själv bor på Hisingen och det är enkelt att då börja träna direkt utanför dörren, vilket gör att jag upptäcker mycket fint runt omkring mig. 

Vad skulle du ge för tips åt den som vill ge sig an 30km Lidingölopp?
– Lidingöloppet är så härligt lopp, det är folk runt hela banan och du springer aldrig ensam! För att klara ett lidingölopp bör man tänka på att ha sprungit en hel del backar! Lidingöloppet är inte teknisk trail utan ett terränglopp, större delen av loppet går på motionsspår. En bra förberedelse kan vara att springa runt Delsjön i Skatås i Göteborg, där finns många utmanande backar och motionsspåren liknar Lidingöloppet. Hisingsparken som jag nämnde är också ett bra alternativ. 

Helt okej att springa lite vilse

Nicola Magnusson, eller Nikki, jobbar med hälsa, träning och kost i sitt egna företag. Som löpcoach åt Runacademy är hon platschef för nystartade Kungsbackagruppen.

– Mitt favoritområde för trail-löpning är Sandsjöbacka. Det är ett helt fantastiskt ställe. Jag tycker också väldigt mycket om Änggårdsbergen och Skatås i Göteborg. Det är inte ovanligt att löprundan blir lite längre än jag tänkt mig när jag provar nya sträckor och springer lite lätt vilse. Då är det skönt med karta och telefon, säger Nikki.

Varför tycker du att Sandsjöbacka är så bra?
– Helt fantastisk natur med mycket variation. Både berg, skog och sjö. Överlag inte allt för brant och det är enkelt att välja både korta eller långa rundor. 

Var är bäst för nybörjaren att sätta igång?
– Det är nog Skatås. Det är toppen för alla men särskilt för nybörjare då det finns tydligt markerade slingor i olika längder att välja på.

Den stora Lidingöloppshelgen lockar sista helgen i september ca 35.000 löpare.