Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Enligt polisen samarbetar Södra Biskopsgården med den yngre falangen i Bergsjön och med livsstilskriminella från Frölunda och Tynnered. Den äldre falangen i Bergsjön har eller har haft uppbackning av Backagänget, Norra Biskopsgården samt delar av Gårdstensalliansen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är gängen som styr

BISKOPSGÅRDEN

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stadsdelen är uppdelad i två stridande nätverk.

Konflikten gäller – förutom gamla oförrätter – narkotikaförsäljning på Västra Hisingen, i synnerhet i penningstarka Torslanda.

Länskriminalen hävdar att Vårvädersligan i Södra Biskopsgården styrs av en man (född 1988), som besköts av polisen redan 2004 under ett ingripande i Kallebäck.

I kärnan runt honom finns hans lillebror, ett annat brödrapar, en tidigare medlem i Bandidos X-Team och en person kallad Apan. De backas upp av beväpnade unga grabbar i gymnasieåldern.

Gänget norr om Friskväderstorget består av flera personer med rötter i Hells Angels-kopplade Red & White Crew, bland annat två av de män (båda födda 1982) som åtalades efter dödskjutningen vid panncentralen i Länsmansgården 2008.

.

HISINGS BACKA

För ett par år sedan kördes Bandidos ut ur stadsdelen. Två av förgrundsfigurerna i Backagänget (födda 1982 och 1984) mördades emellertid under första halvåret 2014 och ytterligare några tvingades flytta. Det är oklart om gruppen numera håller ihop eller om den splittrats upp i två fraktioner.

Yngre brodern till en av de skjutna männen har fortfarande stöd i vissa kretsar. Två andra män (båda födda 1991) har dock större inflytande.

Historiskt fiender med Vårvädersligan, alltsedan ett mord sommaren 2012.

.

BERGSJÖN/KORTEDALA

Den nyligen avslutade rättegången har gett en unik inblick. Det som tidigare framställts som det kanske mäktigaste territoriella gänget förefaller ha krackelerat.

Dess verksamhet var, enligt polis och åklagare, nästan uteslutande finansierad via försäljning av cannabis.

Den äldre falangen – främst tre bröder (födda 1983, 1985 och 1989) – utmanades hösten 2013 av den yngre falangen, som också påstås styras av ett biologiskt brödraskap.

Den interna konflikten har hittills kostat fyra unga män livet och resulterat i ett betydande antal skottskador.

.

FRÖLUNDA/TYNNERED

Kriminella från kvarteren runt Frölunda Torg och Opaltorget kontrollerar stora delar av droghandeln söderut, i exempelvis Askim, Hovås och nedåt Särö.

Många aktiviteter cirkulerar kring en före detta medlem i Original Gangsters (född 1983), hans lillebror och deras nära kompisar.

Ett lösare sammansatt nätverk än några av de andra, men ändå med tydlig struktur. Har, förutom narkotika, även sysslat med serier av mer avancerade bedrägerier som sprängdes i och med polisens West Side-insats.

.

HAMMARKULLEN/HJÄLLBO

Många unga och ostrukturerade killar, ofta moped- eller mc-burna, som gjort sig skyldiga till väldigt brutala våldsbrott – exempelvis människorov och grova utpressningar.

Den ena falangen binds ihop av släktband och är spridd över flera bostadsområden i Angered. En av de dominerande männen (född 1994), sitter i nuläget häktad misstänkt för häleri.

Den andra falangen är mer av ett utpräglat etniskt gäng, som vuxit stadigt under de senaste åren.

.

GÅRDSTEN

Ett av de mest inflytelserika nätverken i Göteborgs undre värld. Arbetar mer i det tysta. Består av folk som funnits med i Angereds Tigers och Gårdstensalliansen.

Handskas enligt underrättelseuppgifter med mycket pengar, mycket vapen och mycket knark. Vissa av de ledande männen är i dag i 30-årsåldern.

De har såpass gott självförtroende att de nyligen brutalt misshandlade två Hells Angels-anhängare på en krog i centrala Göteborg.

Även här återfinns två fraktioner som inte alls kommer överens. Två män (födda 1983 och 1985), paradoxalt nog med samma efternamn, uppges styra varsin falang.

.

MAJORNA

Gänget har en stor narkotikamarknad att tillfredsställa, inte minst de numera så populära och ungdomstäta nöjeskvarteren runt Andra och Tredje Långgatan.

Handlar med marijuana, inköpt av det asiatiska nätverk i södra Sverige som polisen slog sönder i början av december.

I mångt och mycket person- knutet. Kontrolleras av två yngre män (födda 1988 och 1990), som har en nära anknytning till det beryktade kriminella nätverket Naserligan.

På grund av detta behöver de egentligen ingen annan uppbackning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.