Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är din nya stadsdel

Beslutet om ny organisation av stadsdelarna i Göteborg är taget. Nu ska närdemokratin öka.

Under onsdag förmiddag tag kommunstyrelsen i Göteborg beslutet om en ny SDN-organisation. Som väntat kommer de nuvarande 21 stadsdelarna att reduceras till tio.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag vill tacka för jobbet som är gjort och tycker att det har gått jättebra, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) efter mötet.

Tanken på att minska antalet stadsdelar var länge en fråga som drevs av de borgerliga partierna. Först i år började Socialdemokraterna diskutera SDN-organisationen på allvar. Sen gick det fort.

I morgon kommer frågan upp i fullmäktige men även om det säkert blir diskussion kommer beslutet att bli detsamma som i KS.

Nu återstår frågor av mer praktisk karaktär: Vad ska de nya stadsdelarna heta? Hur ska lokalerna användas? Hur stora behöver förvaltningarna vara? Dessa beslut kommer att tas i varje stadsdel.

- Här är det olämpligt med central styrning. Vi tycker att de som verkar lokalt ska känna sig för ute i respektive SDN, säger Jan Hallberg (M).

Den förändring som gjordes av ursprungsförslaget innebär att nämnderna kommer att bestå av elva ledamöter och lika många suppleanter. Från början var det elva plus sex som gällde.

Dessutom tog kommunstyrelsen ett beslut om att arbeta fram ett förslag på hur SDN ska få ett ökat inflytande över frågor som rör stadsplanering.

- För oss är detta det viktigaste, att människor får vara med i ett tidigare skede när det gäller beslut om deras närmiljö, säger Marie Lindén (V).

Hur detta inflytande ska se ut återstår att se. Ansvaret och besluten på områden som rör byggnation, trafik, park och natur kommer att ligga kvar på respektive facknämnd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.