Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Dr Jonas Lundberg, plastikkirurg på Akademikliniken i Göteborg.

Här är det vanligaste misstaget vid val av bröstimplantat

Sedan plastikkirurgin fick sitt genombrott är det mycket som hänt. Utvecklingen går fort och det dyker ständigt upp nya möjligheter. Här svarar Dr Jonas Lundberg, plastikkirurg på Akademikliniken i Göteborg, på vilka de vanligaste missarna är vid val av bröstimplantat.

Västkustbon Jonas Lundberg är specialist i plastikkirurgi med mångårig erfarenhet och utbildning inom kosmetisk kirurgi. Förutom att han är plastikkirurg vid Akademikliniken i Göteborg har han arbetat som överläkare och chef för den plastikkirurgiska bröstkirurgin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset där han också arbetade med mikrokirurgi och transplantationer för att behandla ansiktsförlamningar, reparationer efter olyckor och tumörkirurgi. Han är prisbelönt och uppskattad föredragshållare.

Vilka är de vanligaste operationerna ni utför på Akademikliniken?

– De vanligaste är kvinnliga bröstoperationer som bröstförstoring, bröstlyft och bröstförminskningar. Andra operationer, som är vanliga hos både män och kvinnor, är bukplastik, ögonlocksplastik och näsplastik.

Vad ska man tänka på vid val av bröstimplantat?

– För närvarande finns i stort sett tre sorters silikonimplantat på svenska marknaden, som kan ge olika former. De är anatomiska, runda och en rund sort som har ett mer eftergivligt innehåll. Dessa olika implantat kan ge olika slutresultat. Men slutresultatet med de olika implantaten är mycket beroende på hur brösten är skapta. Det är alltså viktigt att vara medveten om att en typ av implantat kanske inte passar alla patienter. Har kliniken en 3D-utrustning är det en fördel då man kan se hur ett ungefärligt slutresultat kan bli med respektive implantat.

Läs mer om Akademiklinikens erbjudanden här

Hur ska man tänka när man ska välja klinik vid bröstförstoring?

– En viktig punkt är att den klinik som man väljer inte använder endast en typ av implantat, utan kan erbjuda alla sorter och på så sätt få ett individuellt anpassat implantat och ett optimalt resultat.

Fokus: Patientsäkerhet och kvalitet

För Jonas Lundberg är det viktigt att betona att Akademikliniken alltid sätter patientsäkerhet och kvalitet främst, både genom att bevaka gällande regelverk och att kontinuerligt följa upp klinikens efterlevnad.

– Vi erbjuder alltid en trygghetsgaranti till alla våra patienter som väljer att genomgå en bröstförstoring hos oss, tillägger han.

Vilket är det vanligaste misstaget patienter gör när de väljer ut implantat?    
– Ett av de vanligaste misstagen som patienter gör är att de har en föreställning av ett implantatval efter att ha hämtat upp info via forum, internet, samt före-/efterbilder, som sett bra ut. Detta val kanske då inte ger ett optimalt resultat enligt patientens önskemål.

Läs om finansiering av operationer och behandlingar här

Är det vanligt att vissa kliniker endast använder sig av en typ av implantat på alla patienter?

–  Ja, vissa kliniker/ kirurger använder endast en typ av implantat vilket såklart inte är lämpligt för alla. Våga ifrågasätta din kirurg eller klinik för att säkerställa de valmöjligheter som finns.