Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Här är det perfekta skyddet för studentlivet

En spiller kaffe på bärbara datorn. En annan får cykeln stulen utanför tentasalen. Nu uppmanar den före detta studenten och numera skaderegleraren Johanna Jansson alla unga studenter att tänka efter i förväg.

Det är ingen hemlighet att studenter generellt måste göra allt för att dra ned på utgifter – samtidigt som de ska träffa många nya vänner och känna sig trygga i en ny tillvaro. Många missar därför att teckna en studentförsäkring – anpassad efter både ekonomi och studentliv.

– Studenter drabbas av allt från skador på datorn när kaffekoppen varit lite för nära, till att cykeln blivit stulen utanför biblioteket. En vanlig skada är förstås tappade mobiltelefoner, berättar Johanna Jansson, skadereglerare på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Flera olika skydd i ett

Enligt Johanna är ett vanligt missförstånd att studenternas hemförsäkring bara täcker olyckor i studentbostaden. Därför förtydligar hon att en studentförsäkring är ett smart paket av flera olika typer av skydd, som till exempel egendomsskydd och ansvarsskydd.

LÄNK: Känner du någon som studerar? Tipsa gärna om studentförsäkring

– Allrisken, "drulle", innebär att försäkringen har ett skydd för föremål som du tar med dig utanför hemmet. Inbrott i bostaden är som tur var inte så vanligt, men stöld av föremål ute på stan är tyvärr desto mer förekommande.

Hur fort får man svar på sin skadeanmälan?
– För de flesta skador får man svar nästan direkt. Du har flera alternativa kontaktvägar, allt ifrån att du slår en signal och direkt får prata med en person som kan hjälpa dig, till att göra en anmälan på internet.

Tipsar även föräldrarna

Förr kunde studenter på universitet och högskola fortsätta vara skrivna hos till exempel sina föräldrar men nuförtiden gäller andra regler. 

–  När du bosätter dig på studieorten ska du även vara folkbokförd där. Då ska du även skaffa en egen hemförsäkring, oavsett om du bor i lägenhet, internat, studentkorridor eller kollektiv, i första eller andra hand. Det är bra om även föräldrarna har koll och kan påminna sina utflugna barn om detta, säger Johanna Jansson.

"Perfekt för studentlivet"

Länsförsäkringars studentförsäkring kostar från 80 kronor i månaden och går att teckna om du studerar och har flyttat hemifrån.

– Försäkringen gäller det du äger, hyr eller lånar av en privatperson. Som student har man ju inte alltid en superstor budget, men en hemförsäkring ger att bra grundskydd att bygga vidare på. På så sätt behöver man inte oroa sig för oförutsedda kostnader, säger Johanna Jansson.

Du har själv avslutat dina studier ganska nyligen, varför tycker du att man bör ha en studentförsäkring?

– För att studentförsäkringen är det perfekta skyddet för studentlivet! Du får ett skydd som inte bara täcker när telefonen råkar ramla i backen, utan också hjälper till om något skulle hända under exempelvis skidresan med de nya vännerna från universitetet.