Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Docent Hans Mark, plastikkirurg på Akademikliniken i Göteborg.

Här är de populäraste plastikoperationerna i Västsverige

Sedan plastikkirurgin fick sitt genombrott är det mycket som hänt. Utvecklingen går fort och det dyker ständigt upp nya tekniker. Här svarar docent Hans Mark, plastikkirurg på Akademikliniken i Göteborg, på vilka som är de populäraste operationerna bland män och kvinnor i dag och vilka trender som går.

Västkustbon Hans Mark är specialist i plastikkirurgi med mångårig nationell och internationell erfarenhet och utbildning inom kosmetisk kirurgi. Förutom att han är plastikkirurg vid Akademikliniken i Göteborg är han överläkare och före detta chef för den rekonstruktiva mikrokirurgiska enheten och numera chef för teamet läpp-käk-gomspalt vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vilka är de vanligaste operationerna ni utför på Akademikliniken?

– De vanligaste är kvinnliga bröstoperationer som bröstförstoring, bröstlyft och bröstförminskningar. Andra operationer, som är vanliga hos både män och kvinnor, är bukplastik, ögonlocksplastik och näsplastik.

Har de alltid varit så eller går det i trender med olika kirurgiska ingrepp?

– Ja det finns nog en viss trend. Stussförstoring till exempel, har blivit väldigt populärt, likaså intimkirurgi. Vid dessa ingrepp, precis som med alla ingrepp naturligtvis, är det viktigt att vända sig till någon som är pålitlig, har korrekt erfarenhet och utbildning för att utföra ingreppet man efterfrågar.

Klicka här för aktuella erbjudanden hos Akademikliniken

Akademiklinikens mål är att göra allt för att du ska känna dig nöjd. Med dig själv.

Fokus: Patientsäkerhet och kvalitet

För Hans Mark är det viktigt att betona att Akademikliniken alltid sätter patientsäkerhet och kvalitet främst, både genom att bevaka gällande regelverk och att kontinuerligt följa upp klinikens efterlevnad.

– Det gör både oss och kunderna trygga, säger Hans Mark.

Hur ska man tänka när man ska välja klinik vid ett ingrepp?

– Att plastikkirurgen är medlem i Svensk plastikkirurgisk förening (SPKF) och i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi (SFEP), att man har en klinik som tar ansvar för dig som patient även efter operationen. Många kirurger kallar sig för "estetiska kirurger" men behöver för den delen inte vara specialistutbildad inom plastikkirurgi, något man ska vara försiktig med. På Akademikliniken träffar du bara specialistutbildade plastikkirurger med flera års erfarenhet.

Pionjärer inom forskning

Utvecklingen i branschen går fort. Jämfört med för 10 år sedan är det i dag helt andra tekniker som används.

– Vi är pionjärer inom forskning, provar nya instrument och utvärderar nya operationsmetoder. Det här sker ständigt i takt med utvecklingens gång, förklarar Hans Mark.

Läs om finansiering av operationer och behandlingar här

En del patienter väljer att göra kombinationsoperationer, vad innebär det?    
– Det innebär att man under ett och samma operationstillfälle gör två eller fler ingrepp. Till exempel fettsugning och ögonlocksplastik eller pannlyft och ögonlocksplastik. Fördelarna är en lägre totalkostnad för patienten, eftersom det bara blir ett tillfälle att använda narkos, personal och lokal, och man behöver inte ha flera återhämtningsperioder.  

Till sist, vad är skönhet för dig?

– För mig är skönhet något individuellt. Varje individ har sina förväntningar på vad skönhet betyder. Mitt jobb är att lyssna på vad detta är för varje enskild patient och försöka förverkliga detta i så stor utsträckning som möjligt. Vi strävar efter världens nöjdaste kunder med sig själva.