Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Benjamin och Astrid Frohm säljer korv med bröd och hamburgare i korvmojjen.

Häng med på helikoptertur eller mys med en bok

När solen försvinner bakom gråa moln och badstranden inte lockar finns andra sommarlovsaktiviteter. Om du är sugen på lek och bus kan du hälsa på hos Alfons. Han vill både leka och berätta sagor på teaterscenen.

En rykande färsk kokt med bröd levereras genom luckan på korvmojjen. Bredvid säljs salami, ost och bröd i den lilla butiken. Åtgången är stor och det måste ständigt fyllas på.

Ovanför klättrar små människor över husen och varandra för att komma fram till rutschkanan. I djungeln bakom korvmojjen lurar lejon och det snabbaste sättet att undgå dem är att flyga iväg med helikoptern.

– Nu kör vi upp, ropar tvååriga Caspian Stopendahl.

Jack och Harry Aspeqvist, tre och två år, håller i sig ordentligt när de lyfter.

– Annars kommer lejonet och tar oss, säger Jack.

Den gula hemsnickrade trähelikoptern surrar och snurrar och åker sakta uppåt.

– Åh nej, nu kommer lejonet, ropar Caspian.

– Mamma mer fart.

Fyra gånger flyger helikoptern över djungeln med barnen i säkert förvar. Plötsligt marscherar en liten kille som varit i butiken och handlat grönsaker förbi. Han skjuter sin kundvagn genom djungeln, helt orädd för lejonen.

 

Jack Aspeqvist och Caspian Stoopendahl. Bild: Jonas Lindstedt.

Redan före öppning hängde nio tappra barn på låset till Alfons Åbergs kulturhus den här regniga onsdagsmorgonen. Efter någon timme är huset fullt av bus. Den orädde shopparen som banade väg genom djungeln går in i vardagsrummet, där grönsakerna blir till en god soppa. Snart kommer helikopterfararna Jack, Harry och Caspian in. Harry fastnar framför akvariet och tittar på fiskarna medan Jack börjar röja i köket.

– Jag tar den här, säger han och plockar fram en äggkopp.

Medan Jack letar efter äggen ropar Harry från akvariet.

– Hajar, hajar.

Mamma Sanna Aspeqvist sätter sig ner och blir serverad en tom äggkopp.

– Framför allt är det väldigt barnvänligt att komma hit som förälder. Det är bara att släppa barnen och låta dem leka av sig.

Jack älskar Alfons Åberg och hemma är det Alfons som gäller när de läsa bok. Direkt när han kom in såg han att här bor Alfons.

– Sen är han livrädd för monstret i garderoben, säger Sanna och pekar mot ett mörkt hörn i rummet, där garderobsdörren står på glänt.

 

Caspian Stoopendahl åker helikoptern medans mamma Sara och lillasyster Alinde kollar på. Bild: Jonas Lindstedt.

Harry kommer fram med en bil i ena handen och ett flygplan i andra handen. Han sätter sig på mammas fot och blir hissad upp och ner.

Alfons Åbergs kulturhus har funnits i fyra år, men huset har anor från 1876. Då var det fröhandel i trädgårdsföreningen.

– I dag gror här andra frön, säger Anna Forsgren, vd, och syftar på både kunskapsfrön och busfrön.

Såväl inredning som lekar, aktiviteter och teater är hämtat ur böckerna om Alfons Åberg. I lekrummen kan man öppna skåp och lådor och dra fram alla sakerna. Inredningen är inte fastlimmad utan allt går att integrera i leken.

– Det är väldigt kul att se hur saker kan byta plats. Även de mest oväntade saker.

 

 

Alfons bjuder på teatershow. Bild: Jonas Lindstedt.

På väg upp till övervåningen kan man lösa gåtor som står skrivna på trappstegen. Där uppe finns spel, pussel och en hinderbana. Bredvid en lång röd soffa står en bokhylla fylld med barnböcker. Vill man inte krypa upp i den mjuka soffan kan man mysa in sig under en stor uppochnervänd bok. Där blir man inte störd.

Strax är det dags för en av dagens teaterföreställningar. Alfons bjuder in barnen till att slå sig ner framför scenen på en kanelbullekudde. Det blir snabbt fullt och långa och vuxna typer ska sitta längst bak, ber Alfons om.

Det tjocka gröna draperiet dras för och snart hoppar han upp på scenen. I publiken får ett av barnen syn på någonting på scenen och pekar ängsligt mot hörnet.

– Nej! Garderoben...