Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hälsofrämjande innovation skapar ett mer jämlikt samhälle

I Lindängen i Malmö har det arbetats med ett innovativt projekt för att förebygga ohälsa. Projektet vid namn ”Partnerskapet Hälsofrämjande innovation i samverkan” är initierat av Malmö Universitet och har gjorts i nära samarbete med de boende i området samt fjorton aktörer från näringsliv, offentlig sektor och idéburen sektor.

Att bidra med lösningar till ökad livskvalité och livslängd är idag extra viktigt i utsatta områden för att förebygga en ökad ohälsa. Projektet ”Partnerskap Hälsofrämjande innovation i samverkan” är ett initiativ från Malmö universitet där de har lyckats engagera de boende i Lindängen genom nya arbetssätt.

– En förutsättning för projektet har varit att jobba nära de boende ute i själva bostadsområdet och att hitta nya innovativa vägar för samarbete. Många i utsatta områden har svårigheter med vården på grund av exempelvis religiösa och kulturella orsaker. Därför har vi tillsammans med de boende utvecklat hälsofrämjare som arbetar tvärsektoriellt med att planera och bygga upp co-labs i bostadsområden. Projektet har också utvecklat hälsotester för att mäta hälsa, säger Margareta Rämgård, forskare och projektledare för projektet.

Projektet är byggt på en plattform med 6 hälsofrämjande Co.Labs med interventioner för fysisk aktivitet, hälsoupplysning samt kostråd och munhälsa. Engagerade hälsofrämjare, som bor i området, faciliteter de olika labben. Att få de boende involverade har ökat deras egenmakt och gett en större förståelse för psykosocial hälsa.

– Att engagera de boende har självklart varit mycket viktigt, men även att få näringsliv och offentlig sektor att samarbeta närmare de boende genom okonventionella arbetssätt. Tanken har varit att skapa en föreningsstruktur av samverkansparter som ska finnas kvar och som kan stå modell för hur man kan jobba även inom andra områden.

Läs mer om Malmö Universitet här

Vill du läsa mer om projektet? Klicka här!