Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hälsa till salu på trendig marknad

Den starka hälsotrenden har satt bra fart på Nordstans hälsodagar – men alla saluförda varumärken är inte helt oomtvistade.

Hälsotrenden är het. Det vittnar Nordstans hälsodagar om, där ett gytter av hälsoföretag demonstrerat och salufört sina produkter under veckan. Nästan som en hälsans Kiviks marknad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en monter halvligger, eller är det halvsitter, väninnorna Lis Lyrbo och Helen Hänninin under filtar i ett par massagestolar.

- Det är jätteskönt, tror att vi har suttit här i 20 minuter nu, säger Lis Lyrbo om testrundan.

Lika självklart är det inte att testa poledance, som Karolina Sand och Martina Ljungberg från Pole Star Fitness, demonstrerar. Och nej, det handlar inte om strippövningar utan att träna sin kropp med hjälp av en stång.

- Det är väldigt effektivt, man blir vig och stark. Och redan första gången lär man sig att hänga upp och ned, berättar Martina Ljungberg.

Bland alla montrar med träningsföretag och hälsojuicer, finner man också omdiskuterade företag som Herbalife och Ionosil Kollodialt silver. Försäljningen av det sistnämnda stoppades av Läkemedelsverket tidigare i år.

- Det påstods att det marknadsförts som att det kunde bota sjukdomar. Det stämmer inte och ingen har blivit dömd för det. Och sådana saker har vi aldrig sagt, detta är en produkt som renar vatten, säger säjaren Benny Hall.

I montern bredvid säljer Lilian Druve "mirakelteet" Iaso, som lovar att man kan gå ner två kilo på fem dagar.

- Det är ett örtte, en detox, som renar kroppen och tarmarna från fett, förklarar Lilian Druve.

Trot´den som vill. Två kilo fett motsvarar cirka 18 000 kalorier eller nästan 60 kanelbullar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.