Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hägglund klarade sig hyggligt

En röst på KD är en röst på fler vårdplatser och på att skatteskillnaderna mellan pensionärer och yrkesarbetande på sikt försvinner, lovade Göran Hägglund i SVT:s partiledarutfrågning.

Kristdemokraternas ledare klarade utfrågningen ganska hyggligt. Men de besvärliga frågorna vek han undan, genom att ursäkta med att hans parti bara fick knappa 7 procent i förra valet, att finanskrisen satt käppar i hjulet, eller att de borgerliga partierna skall försöka rätta till en del problem under nästa mandatperiod - om den får väljarnas förtroende.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det ökande antalet privata sjukförsäkringar, det låga bostadsbyggandet och situationen för ensamstående föräldrar var också ämnen som Göran Hägglund hade besvär med.

Nyheter. Kanske en liten i alla fall. KD vill att skatteskillnaden mellan pensionärer och yrkesarbetande skall upphöra. Men två brasklappar hade han. Det kommer inte att ske under nästa fyra år, och det skall vara en skillnad, eftersom yrkesarbetande har större omkostnader.

Vanligaste repliken. "Man skall komma ihåg att vi tagit oss igenom en svår ekonomisk kris."

Om verklighetens folk. "Det är inte det samma som att man skall tycka som de flesta, utan att man accepterar vad andra tycker".

Mest överraskande. Göran Hägglund tycker personligen att föräldrar skall dela på föräldraledigheten. Han tror att färre pappor varit föräldralediga om lagen inte tvingat dem att vara hemma två månader för att få ut full föräldraledighet. Så tillade han "Jag tycker om sill, men kräver inte att alla skall äta det."

Avslöjande. Kristdemokraternas ledare går väldigt sällan i kyrkan.

Då blev Hägglund trängd 1. Platsbristen inom vården och att vårdplatserna minskat under alliansens fyra år. Hans ursäkt "det går inte att göra allt samtidigt".

Då blev Hägglund trängd 2: När utfrågarna påpekade att KD har många förslag där man vill reglera människors vardag. "Ja, vi lägger oss i människors liv. Även vi har varit lite pigga genom historien på att detaljstyra."

Betyg på debatten. Ämnesupplägget var nära nog en blåkopia på Sveriges Radios utfrågning av Göran Hägglund för två veckor sedan. Som ofta när man kopierar, originalet är bättre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.