Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Häcken bjöd på show

Drygt 11 000 på Swedbank Stadion visslade ut Häckens skyttekung Moestafa El Kabir från första minuten, efter ett MFF-kritiskt uttalande förra säsongen. – Det är som bensin för mig, förklarade han efter ett mål och två målpass i 3-1-segern.

Det var när Malmö under fjolåret försökte få El Kabirs signatur på ett kontrakt, som han beskrev nivån på erbjudandet med orden ”jag vill inte sitta i kassan på Willys efter karriären …”
Häcken snodde istället åt sig holländaren, som gjorde succé i Mjällby 2011 och nu är tillbaks i allsvenskan som ledare av skytteligan. Han har varit den klart lysande stjärnan, när den tippade guldkandidaten från Hisingen tvingats bokföra en vår med ojämn formkurva och sex mållösa matcher.
Fram till i går hade han svarat för nio av Häckens 16 mål och efter söndagens 2-0-seger i Halmstad anade han att laget var på väg mot förra säsongens nivå:
– Vi spelade bra redan mot Elfsborg och Åtvidaberg, men bjöd motståndarna på enkla mål. Nu krigade vi till oss tre poäng i Halmstad och jag sade på bussen till Malmö ”om vi är effektiva slår vi MFF”, beskrev Moestafa det stigande självförtroendet.
Första halvlek gav Häcken en idealisk matchbild. Hemmalaget hade stort bollinnehav (63-37), men disciplinerat försvarsspel gav Martin Ericsson, Makondele och El Kabir tacksamma lägen för blixtsnabba omställningar.
I tionde minuten fick publiken en föraning om hur kvällen skulle gestalta sig. Häckens målvakt Christoffer Källqvist gjorde en paradräddning på Dardan Rexhepis friläge – och mindre än tio sekunder senare låg 1-0 i nätet bakom MFF-målvakten …
Bollen gick snabbt ut till El Kabir, som lyfte vänsterinlägget mellan mittbackarna och på Makondeles huvud. Johan Dahlin var maktlös på det snygga avslutet.
Efter 32 minuter var det dags för nästa kompakta tystnad på läktarplats. Simon Gustafsson vred sig i plågor på mittplan, efter att han blivit stoppad i en kontring. Martin Ericsson bestämde sig ändå för att fortsätta anfallet och passade ut till Björn Anklev, som vann ett motlägg på kortlinjen och hittade El Kabir med inspelet.
Ur svår vinkel pricksköt Moestafa 2-0 intill bortre stolpen, ett nytt klassmål som utökade ledningen i skytteligan (tio mål).
MFF reducerade bara tre minuter senare och jagade sedan en kvittering under slutet av halvleken:
– Där var vi illa ute en stund och 3-1-målet på tilläggstid blev psykologiskt viktigt, tyckte Häckens tränare Peter Gerhardsson.
Det var rena drömanfallet som bäddade för Häckens tidiga avgörande. Martin Ericsson, Makondele och El Kabir rullade upp MFF:s högerförsvar och på Moestafas inspel efter marken kunde Makondele stöta in 3-1.
– Det kändes som ett efterlängtat deja vu från 2012, tyckte Häckens klubbdirektör Dennis Andersson - som kunde glädja sig åt att Häcken blev första laget att lyckas göra tre mål mot MFF på den nya arenan.
Med 1-3 i paus tvingades MFF chansspela och med minsta flyt hade Häcken utökat ledningen till både 4-1 och 5-1 i mitten av andra halvlek.
– Jag tyckte Ranties solodribblingar kändes som enda hotet. All heder till vår backlinje som stod upp sista kvarten, berömde El Kabir.
Peter Gerhardsson var nöjd med både taktiken och prestationen under 90 minuter:
– Det här var en bra förberedelse inför Europa League-kvalet, där vi får inrikta oss på bra försvarsspel och vassa omställningar.
Han har redan börjat rotera truppen för att spelarna skall orka med det tuffa schemat i juli och augusti. Wahlström, Lewicki och Nasiru Mohammed var bänkade från elvan som startade mot Halmstad och med Martin Ericsson och Chatto tillbaks fick mittfältet nödvändig rutin för att klara MFF.
Kvällens mest positiva besked gav talangerna Simon Sandberg och Simon Gustafsson. Mittbacken Sandberg gjorde fjärde matchen i allsvenskan och rusade till sig kramp efter 55 inspirerade minuter i duellerna med Rantie. Gustafsson var magnifik som klok mittfältare, en blivande storspelare
När Häcken börjar kvalet till Europa League talar mycket för att Peter Gerhardsson disponerar allsvenskans bredaste trupp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Häckens tre bästa:
3: Moestafa El Kabir
- Fantastisk kväll, effektiva omställningar och iskall i straffområdet.
2: René Makondele
- Pudelklok kontringsspecialist som avslutade två snabba omställningar.
1: Simon Gustafsson
- Enorm arbetsinsats som bollvinnare på defensiva mittfältet.
 
Utropstecken:
Häckens talanger Simon Sandberg (född 94) och Simon Gustafsson (95) svarade för felfria insatser inför storpublik på Swedbank Stadion.
Frågetecken:
Hur kan skillnaden mellan Häckens märkliga oflyt under våren och gårdagens höjdarmatch vara så stor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.