Håll koll på taket

ANNONS
|

Snön har fortsatt att falla i Göteborg och många varnar för stora ansamlingar av snö på taken. Det varnas särskilt för blidväder, då snön blir våt och tung.

Anders Sjelvegren, som är enhetschef vid Boverket, säger till TT att det oftast är andra orsaker, som konstruktions - eller byggfel som ligger bakom tak som går sönder, inte temperaturförändringarna i sig.

Mer kompakt - inte tyngre

–Mängden fukt i snön vid blidväder är så liten att man kan bortse från den. Det som händer vid plusgrader är att snön blir mer kompakt men den blir inte tyngre, säger Sjelvegren.

Han hävdar att den snömängd som föll förra vintern aldrig överskred de dimensioneringar för snötyngd på tak som Boverket tagit fram.

ANNONS

Man kan enligt försäkringsbolaget If räkna med att ett vanligt villatak, nytt som gammalt, klarar minst 150 kg snö per kvadratmeter, vilket motsvarar en halv meter med gammal snö, men bara 0,4 meter blötsnö.

Vaka över det du byggt själv

Däremot kan snön vid blidväder tappa greppet och rasa ner i stora mängder. Och även om huvudbyggnadens tak håller bör man vara vaksam på de egenbyggda konstruktionerna; den nya uteplatsen, förrådet eller carporten.

–Uteplatser med tak är ofta inte dimensionerade för stora snömängder. Det är vanligt att snö från hustaket rasar ned på uteplatsens tak, säger Anders Sjelvgren till TT.

Vissa hemförsäkringar täcker inte heller dessa typer av egenhändiga konstruktioner.

Ett bra råd för att undvika ras under snöns tyngd är att skotta taken.

Se Boverkets rekommendationer för snöskottning i faktaruta här intill.

Andra villkor

För bostadsrättsföreningar gäller andra regler än för villor.

– Bor man i bostadsrätt har föreningen krav på sig att skotta taken, annars får man ingen ersättning om taket skulle braka av snötrycket. Dessutom kan föreningen bli skadeståndsskyldig om någon skulle skadas, säger Daniel Säfström på If i ett pressmeddelande.

Föreningen kan bli skadeståndsskyldig både om någon skadas av kollapsande tak eller av snö eller is som faller från taken.

ANNONS

Boverket rekommenderar fastighetsägare att anlita professionella snöröjare och följa arbetsmiljöverkets regler. Daniel Säfström på försäkringsbolaget If hänvisar också till proffsen, men tipsar den som prompt ska göra det själv att vara försiktig och binda fast dig vid skorstenen.

Följande råd gäller oavsett vem som gör jobbet:

  1. Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Det kan hända att intilliggande tak och väggstrukturer inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.
  2. Undvik att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder snö sätts i rörelse samtidigt.
  3. Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt.
  4. Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.
  5. Ta inte bort all snön, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna lite snö på taket (10 till 20 cm).

Källa: Boverket

ANNONS