Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gyllene medelväg bäst i skolans sex och samlevnad

Sexualiteten är en viktig del av vad det är att vara människa och skall behandlas så. Även i skolböckerna, skriver Ludvig Lindelöf.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sex & samlevnad, 22/5

Det finns aldrig en neutral punkt varifrån vi kan blicka ut över ett fält och se dess helhet. Det är en av grundförutsättningarna för vår förståelse av världen: att vi alltid är subjektiva och ideologiskt drivna i vår uppfattning av den. När Johan Semby med flera från Nätverket för samlevnad och sexualitet, NFS, skriver om läroböcker i sex och samlevnad så gör de självklart det från sin subjektiva ståndpunkt. En ståndpunkt som inte är särskilt svårt att hitta, varken i debattartikeln eller i den omnämnda rapporten.

I artikeln står det: ”Att skolan enligt läroplanen ska förmedla värden i enlighet med den etik som förvaltas av ’kristen tradition och västerländsk humanism’ märks snart ingenstans”. Men för att kunna uttrycka sig så måste man först definiera hur de värden som förvaltas av kristen tradition ser ut. En kristen syn på de här frågorna kan faktiskt inkludera sex utanför giftermålet, samkönade äktenskap och onani (något som rapporten är starkt kritisk till). För även kristna värderingar, liksom samhällets normer, är i ständig rörelse och omdefiniering. Även dessa ett fält som vi inte kan överblicka från en neutral punkt.

Viktig del

Men att vara kritisk till debattörernas objektivitet är inte detsamma som att vara kritisk till deras agenda. Sexualiteten är en viktig del av vad det är att vara människa och skall behandlas så. Det är viktigt att veta vad man tycker om, veta hur man själv, och andra, njuter. För att skapa en god sexualitet, men också för att kunna avgöra när man blir utsatt för något man inte vill. Att unga i dag får lära sig lika mycket om livslånga relationer som normbrytande sexualitet är absolut av vikt. Men dessa skall inte blandas ihop för hårt. Relationer är mer än sex och sexualitet är mer än relationer.

Lösningen är inte att predika avhållsamhet från sex och onani utan snarare en gyllene medelväg: Att helt enkelt se det som en naturlig del av att vara människa.

Ludvig Lindelöf

präst, Göteborg