Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gustav Trägårdh vann Kockarnas kamp

Förra året vann Håkan Thörnström. På måndagskvällen stod det klart att mästartiteln i Kockarnas kamp i TV4 åter går till Göteborg. Årets vinnare är Gustav Trägårdh, köksmästare på Sjömagasinet.

Gustav Trägårdh tog sig genom hela säsongen utan att hamna i såsduell en enda gång. Han har framstått som avslappnad och närmast tillbakalutad i ett gäng med många vinnarskallar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Taktiken att ha is i magen visade sig lyckosam och årets vinnare i Kockarnas kamp står fast vid att han inte är någon tävlingsmänniska.

- Det är klart att jag ville vinna, men hade jag kommit tvåa hade jag varit rätt nöjd också. Mina barn är inte sådana, men jag är sådan, säger han.

Programmet spelades in i somras och när vi pratas vid går Gustav Trägårdh omkring i ett soligt och milt Valencia, där han i söndags sprang maraton.

- Finaldagen var pissenkel jämfört med det. Jag och min kompis Martin brukar springa ett maratonlopp ihop någon gång per år. Det är roligt, men jag kommer aldrig att vinna något maratonlopp.

Medaljen han fick som pris i Kockarnas kamp hänger på herrbetjänten hemma i sovrummet, tillsammans med Årets kock-medaljen och olika maraton-medaljer. Gustav Trägårdh har inga planer på att skaffa ett prisskåp.

Så du kommer inte att dela in livet i före och efter vinsten i Kockarnas kamp?

- Nehehej.

Men hur kändes det precis när du hade vunnit?

- Jag är inte så känslosam av mig, men det var roligt. När de stod och räknade poängen så förstod jag ju att det här går vägen.

Berätta om finalens olika moment!

- I den första tävlingen skulle man skala kräftor, det passade mig bra. Sedan skulle man dela ett djur, det gick också bra. Sedan skulle man hacka grönsaker och det gick dåligt, jag brukar använda mandolin. Men jag var nöjd med vinst i två av tre grenar.

Sedan avgjordes det hela med en klassisk trerätters-meny, där Gustav Trägårdh drog ifrån och vann med god marginal.

- Jag kände mig helt trygg där. Det är ju en av få saker som jag är riktigt duktig på – att laga mat.

Vad var din motståndare Frida Nilssons starkaste sida?

- Frida hade tillräckligt med självkänsla för att behålla lugnet och hålla sig borta från såsdueller. Sådana som Jonas Dahlbom och Danyel Couet åkte ut för att de siktade för hårt på seger, då riskerar man att hamna i såsduell och där kan allt hända. Fridas styrka var att hon var så cool höll sig undan från det där.

Var det en strategi från din sida också?

- Ja, var det en gren som jag inte behärskade så siktade jag inte på seger, utan bara på att inte hamna i såsduell. Medaljen kan du ta senare.

Och vad fällde avgörandet till din fördel i finalen?

- Jag antar att jag gjorde mat som behagade juryn bättre. Jag är några år äldre än Frida så jag kanske har lite bättre koll på vad människor tycker om. Vid ett sådant tillfälle siktar jag brett och gör mat som jag vet att många tycker om.

När började du ana att du skulle vinna?

- Jag såg direkt att det var bra tävlingar för mig. Och när jag såg råvarorna till sista tävlingen kände jag mig trygg. Det är mitt forum. Jag är duktig på klassiska kocktävlingar och rätt dålig på minnestävlingar och gissningstävlingar. De sista tävlingarna i det sista programmet passade mig perfekt.

Har det varit svårt att hålla tyst?

- Absolut inte. Bara min fru och mina barn har vetat och de är lika bra som jag på att bevara hemligheter. Lovisa, 11-åringen, har berättat för sitt kramdjur och lovat att det inte ska föra det vidare.

Hur ska du fira?

- Jag vet inte. Jag får kanske ta och öppna lite skumpa efter att jag har nattat barnen ikväll. I morgon är det tillbaka till krogen och laga mat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.