Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gunilla Grahn-Hinnfors: Därför går partiet på kryckor

Centern lever farligt i skuggan av Moderaterna. Väljarna har svårt att förstå vilka frågor partiet driver och turbulensen kring månggifte och platt skatt i idéprogrammet förra året har inte gjort saken bättre.

I dag samlas centerpartister i Malmö för att staka ut kursen mot de olika valen i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Redan nu kan vi konstatera att partiledningens glada mantra inför helgen – att en fjärdedel av väljarna kan tänka sig att rösta på Centerpartiet – skorrar ganska falskt.

Det var länge sedan Centern var ett parti med tvåsiffriga valresultat. Det senaste året har C oftare legat under än över fyraprocents-spärren i de månatliga Sifo-mätningarna. I förra valet kom en tredjedel av de 6,6 procenten Centern fick från människor som stödröstade.

Kort sagt: Centerpartiet går på kryckor.

Inte blir det bättre av att väljarna inte tycks begripa vad C är för ett slags parti.

Enligt forskarrapporten Åttapartivalet, som bygger på väljarundersökningar efter valet 2010, kunde bara 42 procent av väljarna peka ut någon av partiets huvudfrågor.

Och inte ens hälften av C-väljarna uppger att de röstar på partiet för att C har en bra politik i de frågor väljaren tycker är viktiga.

Det är låga siffror jämfört med övriga partier. Bara KD och V ligger i närheten.

V har mycket medvetet försökt ta sig bort från otydligheten genom att profilera sig stenhårt på frågan om vinst i välfärden. Varken C eller KD har gjort den resan.

Förra vårens turbulens kring idéprogrammet stökade till det ytterligare. Annie Lööf fick avbryta semestern i Thailand för att komma hem och förklara att partiet inte ville ha månggifte eller platt skatt.

I väljarnas ögon identifieras Centern fortfarande med landsbygd och jordbruk och det är i glesbygd partiet har sitt starkaste stöd. Men glesbygdsväljarna är få och enligt Sifos mätningar har C fått hård konkurrens av både SD och V om landsbygdsfolket.

För att bredda partiet satsade förra partiledaren Maud Olofsson på att stöpa om C till ett näringslivsparti för småföretagare i hela Sverige. Den bilden hade inte hunnit sätta sig innan hon lämnade över rodret till Annie Lööf.

I partiledardebatten i riksdagen för ett par veckor sedan gjorde Lööf ett gott jobb med att försöka etablera C som valfrihetens banerförare när det gäller vinst i välfärden och i en Agenda-debatt gav hon Jonas Sjöstedt (V) en match i frågan.

Hon var också den i partiledardebatten som tydligast ifrågasatte Sverigedemokraternas politik, den här gången på jämställdhetsområdet. Annie Lööf attackerade SD som vill införa sambeskattning och inskränkt aborträtt.

Frågan är dock om det räcker. C lever i skuggan av jätten i allianssamarbetet, Moderaterna. Förtroendet för Reinfeldt och Borg är fortsatt högt och det är M som äger ekonomifrågan. Partiet som vill ha småföretag i hela landet är helt i händerna på finansdepartementet.

Det är nog riskfritt att spå att 2014 blir ännu ett tufft år för Annie Lööf och Centern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.