Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gungan blev älgens död

Den världskända Särö-älgen hade tur och kom loss från träklykan. Värre blev det för den älg som på måndagen fastnade i en gungställning utanför Lilla Edet.

När Sivert Ström, som bor vid Garn mellan Lilla Edet och Lödöse, gick upp vid halv sjutiden på måndagsmorgonen möttes han av en ovanlig syn i trädgården.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– En älg hade fastnat i barnbarnens gungställning, berättar han.

Sivert Ström har bott på gården sedan 1953 men aldrig varit med om något liknande.

– Det händer ganska ofta att vi har älgar i trädgården. Men det här var ovanligt. Han har varit väldigt enveten. Det sista jag såg av honom i går kväll var när han skulle äta upp alla päron som låg på backen.

Gungställningen ligger bredvid ett äppleträd och älgen fastnade förmodligen med hornen när han gjorde ett försök att nå de godbitar som fortfarande satt fast på grenarna.

Stressad

Att älgen var rejält uppstressad gjorde att Sivert Ström inte ville gå i närheten av den. Han ringde i stället till räddningstjänsten efter hjälp.

– Vi försökte verkligen få loss honom, men han hade snurrat in sig rejält och satt stenhårt, säger brandmannen Karl-Magnus Strömberg vid räddningstjänsten i Lilla Edet.

Under 45 minuter gjordes upprepade försök att skära loss älgen med hjälp av en kniv fastsatt på en lång stång, men till slut fick man ge upp.

– Han hoppade och härjade rätt ordentligt och blev så stressad att det var mest humant att den fick somna in, säger Karl-Magnus Strömberg.

Efter att polisen hade beslutat om avlivning blev det jägarens uppgift att hjälpa älgen från sina plågor.

– Det var ju synd att det inte gick att få loss honom, men han satt ju fast så hårt och man kan inte släppa iväg en älg med massa rep och gungor släpandes efter sig, konstaterar Sivert Ström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.