Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Guld till Göteborg

SVT:s Uppdrag Granskning belönas med en guldspade för avslöjandet av mutskandalen i Göteborg. Även förre GP-medarbetaren Johanna Bäckström Lerneby gräver guld.

Reportrarna Nils Hansons och Janne Josefssons guldspade för avslöjandet om mutor och korruption bland högre tjänstemän i Göteborg motiveras av juryn så här:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"För att genom en metodisk och väl genomförd granskning ha stuckit hål på en svensk självbild och avslöjat en oöverskådlig härva av mutor och bestickning med höga tjänstemän i centrum."

Johanna Bäckström Lerneby belönas för Västnytts reportage om hur ett familjehemsföretag i Laholm systematiskt släppte ut grovt kriminella fångar ur fängelset i förtid och med pengar på fickan. Motiveringen lyder:

"För ett synnerligen väldokumenterat avslöjande av hur ett familjehem på ett häpnadsväckande sätt utnyttjar myndigheters osannolika brist på kontroll."

Även Faktum och reportern Anna Wallenlind Nuvunga får en guldspade. I en serie reportage granskades behandlingshemmet Västkustfamiljen, vilket ledde till att Socialstyrelsen drog in hemmets tillstånd.

"För ett avslöjande av de skrämmande och dolda villkoren bakom en lovprisad missbruksvård, genomfört med mod, ihärdig systematik och trots en liten tidnings knappa resurser.", skriver juryn.

Bland övriga vinnare finns Norrländska Socialdemokraten, Svenska Dagbladet, P4 Uppland, Ekot och Ordfronts förlag.

Guldspaden delas varje år ut till svenska journalister av föreningen Grävande Journalister på ett seminarium i Växjö under mars/april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.