Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/35

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Guide: Så köper du din första ’riktiga’ klocka

Fem tips för blivande klockköpare – och 35 grymma dinkor att inspireras av.

Det har inte funnits en anledning att bära en klocka runt handleden på över 20 år men det tycks inte ha påverkat vår inställning till de små mekaniska underverken nämnvärt. Många drömmer fortfarande om att en dag köpa sig en ”riktig” klocka. En som håller längre än nästa batteribyte eller vilda midsommarfest, kanske rent utav för livet.

Den första frågan du måste ställa dig är varför du vill köpa en klocka. Det påverkar nämligen i hög grad ditt val av klocka vilket klockmärke.

Klockforumen är fulla av trådar av män och kvinnor som bestämt sig för att söka sin första riktiga klocka och som frågar vilken klocka de ska köpa, gärna omgående och för max 5.000 spänn.

Svaret är nästan alltid detsamma: Bara du vet vilken klocka som passar just dig. Det sista du ska göra är att rusa in i första bästa klockbutik med inställningen att du ska gå därifrån med ett armbandsur runt handleden.

Visst, kärlek vid första ögonkastet finns även i klockvärlden. Men försök stå emot köpimpulsen och ta god tid på dig att utforska utbudet. Att hitta den rätta klockan är en mognadsprocess som kan ta månader, och inte sällan upptäcker man att smaken förändras i takt med att man lär sig. 

Många blivande förstagångsköpare kan vittna om att de gått in i research-fasen med en klar idé om vad de vill ha för att se den omvärderas många gånger om.  

Design och funktion är en väsentlig del av en klocka och är formligen det vi fastnar för allra först. Men underskatta inte värdet av tradition och historia. Det är förmodligen det som till sist blir avgörande.

Börja med att ta fram en lista på klockor som du gillar. Läs sedan på så mycket du kan om dem: När kom de till? I vilket syfte? Hur har den förändrats genom åren? Finns rent utav en förlaga? Gå in så fall vidare till klockan som inspirerad och läs på mer.

Till slut kommer du kunna skriva ner en lista med potentiella köp. 

Ryan Gosling med en vintage Omega i La La Land. Foto: IBL

Vissa människor är så kallad "One Watch Guys", OWG, medan andra har en evig lista med klockor som de betar av. Målet för många är att ha en dykare, en kostymklocka och en kronograf.

Många har också så så kallade ”grails”, en nästan ouppnåelig drömklocka av mytiska proportioner, som de återkommer till. 

Och därmed kommer vi in på pengar.

Att prata om pengar i klockvärlden påminner om hur en astrofysiker ser på tid och rymd: Allt är relativt. Bestäm dig för vad du vill ha och acceptera att det kan ta tid innan du når dit. Om du inte kan hålla dig så är det bättre att köpa en begagnad klocka för några tusenlappar och sedan arbeta dig uppåt. 

Generellt sett kan man dock säga att du kan fynda vintage-klockor från 2000 kronor, men om du vill köpa en ny klocka av ett välkänt märke får du räkna med mellan 30.000-40.000 i butik. 

Urverket

Det går inte att prata klockor utan att gå in på urverket. Det är klockans hjärta och själ och utgörs av hundratals små delar i samverkan. Det är också det som påverkar priset allra mest. 

Det går att dela upp urverken i två kategorier: Mekaniska (manuella eller automatiska) och batteridriva quartz. Finast är ett automatiskt urverk som ”drar upp” sig själv med hjälp av en roterande halvdisk på insidan. Manuella verk är de som du drar upp genom att skruva på kronan.

Det mest prestigefyllda du kan köpa är en klocka med ett inhouse-urverk, det vill säga där klocktillverkaren själv designat och satt samman urverket. Här hittar vi fortfarande exklusiva tillverkare som Rolex, Patek Philippe, Jaeger Le Coultre och Zenith.

Den största tillverkaren i Schweiz i dag är ETA, som ägs av The Swatch Group, vars urverk du hittar i Omega, Tag Heuer, Breitling för att nämna några.

ETA 2824-2 är namnet på en pålitlig arbetshäst som du hittar i Raymond Weil, Michel Herbelin, Tudor, Frederique Constant, Mido, Oris, med flera.

ETA 2892 är den finare premiumvarianten som tickar i bland annat Longines, IWC, Baume & Mercier, Breitling, Tudor, TAG Heuer och Omega.

ETA 2801 kallas den manuella, handuppvridna varianten.

Är ETA-urverk sämre? Inte alls. De är beprövade och pålitliga och det faktum att de är så vanliga gör dem enklare och billigare att serva. Många klocktillverkare gör dessutom egna förbättringar på ETA-urverken.

Elvis Presley med en Hamilton Ventura, ett av de tidigaste quartz-uren. Foto: IBL

Quartz-urverk är ett förträffligt alternativ om du vil ha en klocka som du vill ska hålla tiden, om du lägger den ifrån dig ofta eller behöver något stöt-tåligt. Eller för att du vill ha Hamilton Ventura som The King.

Funktion och typ

Lite grovt så kan man dela upp klockutbudet i fem typer: dykare (lite biffigare), racingur (oftast med kronografer), flygare (stor och tydlig urtavla), militärklockor (hög läsbarhet) och kostymklockor (tunn, elegant och stilren).

Det finns förstås klockor som numera är genreöverskridande. En kronograf med rätt band funkar definitivt till kostymen. Och få tittar två gånger om ett klassiskt dykarur tittar fram under skjortärmen såvida du inte är på Nobelfesten.

Fundera på om det finns några egenskaper som är särskilt viktiga för dig. Behöver du datum, veckodag eller tidtagare? Vill du kunna ta ett dopp i den eller vill du ha status på jobbet?

När du bestämt dig så blir det genast lättare att avgränsa sökandet.

Research, research, research

Blivit förtjust i en dykarklocka? Najs! Ta då tiden att lära dig mer om legendariska modeller som Blancpains 50 Fathoms, Rolex Submariner eller Omega Seamaster 300. 

IWC Portuguese kronograf.

Svag för kronografer? Dyk då in i kronografernas underbara värld och lär känna Omega Speedmaster, Patek Philippe, IWC Portuguese Chronograph, Zenith El Primero och Breitling Navitimer. Även om du inte har råd med dem så kommer du vidga dina preferenser. Underskatta inte processen – det är halva nöjet.

Gå med i ett klockforum

Ett bra sätt att lära sig mer är att gå med i ett klockforum. Här kan du i lugn och ro surfa runt och suga åt dig av klocknördarnas kunskap, få nya uppslag och lära dig mer om hur klockor fungerar. Användarnas egna foton brukar dessutom ge en mer realistisk bild av klockorna än urbutikernas trista hemsidor. En "wristshots" kan avslöja mycket och klockan du först hade tänkt kanske pltösigt verkar för stor. Var inte rädd för att ställa frågor men använd sökfunktionen först. Missa inte köp- och säljdelen där du kan bilda dig en uppfattning om prisnivåerna.

Nytt eller begagna?

Det finns inget som går upp mot att komma hem från en officiell återförsäljare och plocka upp en sprillans ny klocka ur boxen. Förutom att du vet att klockan är äkta och får garanti så kan du känna dig trygg att alltid få den servad av en auktoriserad verkstad.

Samtidigt så vet du att klockan rasar i värde i samma ögonblick som du kliver ut ur butiken. Med med lite research och en stor dos vardagsvett så kan du hitta samma klocka på andrahandsmarknaden för halva priset. Dessutom så ökar utbudet av klockor kolossalt när du kan välja mellan både vintage och nyproducerat.

Finns det klockor som håller värdet bättre än andra? Ja, absolut och vissa modeller stiger till och med i värde över tid. 

Att köpa en begagnad klocka är lockande men också riskfyllt. Ta hjälp av de många klockforum som finns för att få tips och råd. 

Graler och klassiker

Det finns några klockor som alla i klockvärlden känner till och pratar om och som står på mångas drömlista. De flest kommer aldrig någonsin äga dem. Inte sällan är det en Rolex ”Paul Newman” Daytona som fått sitt namn av skådespelaren som bar den. Vissa exemplar säljs för flera miljoner, trots att de inte var särskilt populära när de tillverkades. Rolex Milsub, en klocka som beställdes av den brittiska flottan, är en annan.

Rolex "Double red" Sea-Dweller.

”Double red” Rolex Sea-Dweller är en svårfunnen dykare som säljs för mycket höga priser. Patek Philippe 1518 klassas som den första kronografen med evighetskalender och brukar gå för sju miljoner.

För oss vanliga finns en del klassiker som går att spara ihop till. Rolex Submariner 5513 är en legendarisk modell – en av Steve McQueens favoriter – som går att hitta på begagnatmarknad ibland. Många hoppas en dag äga en pre-moon Omega Speedmaster.