Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gruvarbetaranhöriga till domstol

Hustrun till en av de 33 gruvarbetare som sitter instängda på 700 meters djup i en gruva i Chile kommer att stämma såväl gruvans ägare som chilenska statens gruvinspektörer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inspektörerna anklagas för slarv när de tillät gruvan att öppna på nytt 2008 efter att ha stängts året dessförinnan, sade familjens advokat på torsdagen.

Hustrun framhåller att det inte är ekonomisk kompensation som är syftet med stämningsansökan, utan att de anhöriga vill tvinga gruvbolaget och myndigheten att ta sitt ansvar.

De instängda har fått veta att de blir kvar i den kollapsade gruvan i månader. De kommer inte att kunnas räddas före Chiles självständighetsdag den 18 september, men förhoppningsvis före jul, sade hälsoministern Jaime Manalich i onsdags.

Han sade att de 33 arbetarna tog beskedet med fattning, men att depressioner, ångest och djup nedstämdhet kan bli följden.

Myndigheterna hade undanhållit gruvarbetarna den obehagliga sanningen sedan de i söndags upptäcktes vid liv i guld- och koppargruvan. Sedan gruvraset den 5 augusti hade de då överlevt i ett schakt i över två veckor.

De har ett litet hål för föda, vatten och kommunikation som enda livlina. Räddningsarbetare skickar nu ned kläder, medicin och spel genom hålet som är stort som en grapefrukt i vita rör som kallas duvor. Enligt Reuters kommer myndigheterna också att skicka ned anti-depressiv medicin.

En chilensk domare har beordrat bolaget som ansvarar för gruvan att lägga undan 900 miljoner peso (motsvarande cirka 13,5 miljoner kronor) för framtida skadeståndsanspråk.

Summan baseras på pengar som gruvbolaget väntas få de närmaste dagarna av chilenska regeringen för försäljning av koppar.

Det är de drabbade familjernas juridiska ombud som har begärt att staten ska frysa sina betalningar till gruvbolaget för de skadestånd som väntar - och domaren följde familjernas linje.