Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Göteborgsstudenten Ellen Wijk är inte imponerad men heller inte indignerad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Grova skämt gick för långt

Sexistiska och kvinnoförnedrande teckningar och texter har fått Chalmers rektor att brännmärka årets cortègeprogram som ”helt oacceptabelt”.

Golfklubbor nerkörda i ett blottat kvinnokön och bildtexten ”Tiger Woods nya golfbag”. Den och liknande teckningar är orsaken till att den tekniska högskolans ledning med rektor Karin Markides i spetsen har tagit avstånd från det nästan hundrasidiga programbladet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När cortègen nu på fredag, på Valborgsmässoafton, för 101:a året ,drar runt på stan har högskoleledningen i sista stund försökt att i någon mån ta sitt namn från jättearrangemanget. På storbildsskärmen på Götaplatsen, där hedersläktaren finns, kommer Chalmers logga inte att lysa ihop med de andra huvudsponsorernas. Detta blir ett slags bestraffning av cortègekommitten CCC och dess huvudorganisation Chalmers studentkår för delar av innehållet i cortègeprogrammet.

Sponsor ställer inte upp på kvinnobilden

Det här är förstås inte första gången programmet innehåller teckningar på både kvinnliga och manliga könsorgan. Traditionen är gammal. Men nu är det 2010 och bland andra högskolans ansvariga jämställdhetssamordnare Johanna Andersson tycker att årets upplaga är ett rejält steg tillbaka vad gäller kvinnosynen.

– Den är nattstånden. Vi får ta ett rejält snack med de här killarna och tjejerna, säger Johanna Andersson.

Det var dock ett av alla de företag som annonserar i cortègeprogrammet som fick Chalmersledningen att agera.

– Vårt företag kan inte ställa upp på den kvinnobild som cortègeprogrammet ger uttryck för, det ska ingen av våra anställda behöva tro. Så här kan man inte göra och det måste någon säga, säger Klas Ålander, informationschef på FlexLink.

Rektorn hade inte fått titta i förväg

När han fick se det tryckta programmet ångrade han att han hade beställt annonsen.

Klas Ålander skrev till både cortègekommitten och rektor Karin Markides. För även om högskolan formellt inte har något att göra med arrangemanget, som är studentkårens eget, så ses Chalmers och cortègen som en och samma sak av allmänheten.

Rektorn har som vanligt en helsida långt fram i programbladet, där hon hyllar våren, cortègen och Chalmers. ”Cortègen är kreativitet när den får blomma ut för fullt” skriver Karin Markides bland annat

Rektorn får dock aldrig i förväg se det övriga innehållet.

Är det inte en klantig ordning, att rektor inte vet vad hon på det här sättet välsignar utan insyn?

Det blir en av vicerektorerna, Sven Engström, med ansvar för grundutbildningen, som besvarar frågan.

– Vi kommer att diskutera hur vi ska hantera det här i fortsättningen, säger han.

Det är dock bara en annonsör, FlexLink, som har hört av sig?

– Det är då man lyssnar, när en sponsor reagerar. Money talks, svarar Anna Näsbom, chef för enheten för marknadsrelationer på Chalmers.

Cortègekommittén beklagar i ett svar till FlexLink att en del av innehållet uppfattas som ”stötande” men tycker samtidigt att man har klarat balansgången mellan vad som är roliga skämt och provocerande och stötande innehåll.

CCC:s ordförande Marcus Bohman hänvisar GP:s frågor till studentkårens ordförande Alexander Westerling.

Kvinnor har skrivit och ritat

– Jag har ännu inte mottagit något klagomål, med undantag av FlexLink, då. Och flera kvinnor har sagt till mig att de inte ser vad som är problemet i årets program, säger han.

Kårens ordförande påpekar dessutom att majoriteten av dem som har ritat och skrivit i programmet är kvinnor.

Jämställdhetssamordnare Johanna Andersson tycker att de ansvariga studenterna inte riktigt har tagit till sig problemet.

– De gömmer sig lite bakom att det finns några tjejer med i CCC, som blir ett slags gisslan, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.