Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Grova påhopp från twitterkonto

Tor Aulin har fått sitt twitterkonto kapat. Angreppen mot Ann Heberlein har skrivits av någon annan, uppger han.

Tor Aulin är forskare i informationsteori på Chalmers. Under hans twittersignatur ligger inlägg som: "Intressant med allt känslomässigt flum om @annheberlein. Kommer från de "troende". Passar bra till hennes verksamhet. 100% skitprat." och "Är det så att du lever på att vara Sveriges största knäppskalle? Vad gör du på LU?"

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tor Aulin uppger att han inte har skrivit de här inläggen när GP ringer honom på torsdagen. Han säger också att hans dator verkar ha varit använd av någon annan.

– Det är väldigt konstigt, när jag kom hit till jobbet var datorn lämnad i ett skick som jag inte lämnade den.

Har du skrivit de här inläggen om Ann Heberlein?

- Nej, absolut inte, nej nej.

Men hur länge har det varit så här? När kapades ditt konto?

– Jag var här i tisdags, då använde jag twitter litegrann och då var det inget konstigt. Men en av mina datorer verkar någon annan ha använt. Den lämnar jag alltid avstängd, men den var på i dag när jag kom till jobbet.

"Jag ber om ursäkt"

Ann Heberlein verkar av twitterflödet att döma att ha tagit väldigt illa vid sig av inläggen. Hon skriver: "den sjuka förförjelse @toraulin ägnar sig åt här i kombination med min vanliga gamla ångest knäcker mig. jag ber om ursäkt."

Lite senare vädjar hon till polisen om hjälp och uppger att hon befinner sig på ett hotellrum. En kompis uppger sedan på Anns twitterflöde att hon har fått hjälp. GP har sökt Ann Heberlein men inte lyckats nå henne. Anna Tillgren på Albert Bonniers förlag skriver i ett sms "inga kommentarer från Ann Heberlein eller oss".

Ann Heberlein är forskare i teologi och religionsvetenskap och har bland annat skrivit boken "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva". Tor Aulin säger sig inte känna till vad Ann Heberlein forskar om.

– Jag har ingen åsikt om Ann Heberlein, jag vet ingenting om henne. Hon intresserar mig väldigt lite, säger Tor Aulin.

Kommunalråd gav sig in i diskussionen

Även kommunalrådet Jonas Ransgård (M) gav sig in i twitterflödet med Aulins och Heberleins signaturer. Han skriver "svarar @toraulin att tydlighet (raka rör) inte är detsamma som - eller förutsätter - nedlåtenhet eller provokation. "

– Det slog mig vilken hård ton det var och därför frågade jag om den. Jag svarade att jag sällan tycker att det är en framgångsmetod att vara provocerande. Men den första reaktionen är ju att det måste vara kapat, att det är fejk, säger Jonas Ransgård till GP.

Ja, det uppgav just Tor Aulin till mig.

– Men oavsett vem som har skrivit inläggen så är det en nedlåtande ton som inte känns okej.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.