Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gro Harlem Brundtland var ett mål

Den misstänkte massmördaren Anders Behring Breiviks plan ska ha varit att komma till Utöya samtidigt som förra statsministern Gro Harlem Brundtland besökte ön. I förhör har han förklarat att han blev försenad, erfar Aftenposten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gro Harlem Brundtland höll ett tal för AUF-ungdomarna på Utöya mellan klockan 11 och 12.40 under fredagsförmiddagen och befann sig därefter på ön i flera timmars tid. Massakern utfördes några timmar efter det att hon lämnat ön.

Gro Harlem Brundtland vill inte spekulera i hur det kunde ha gått i fredags.

-Det är helt fel av mig att spekulera om vad som kunde ha hänt när det som faktiskt skedde är så ofattbart, låter hon meddela genom sin rådgivare Jon Mörland, enligt NTB.

Brundtland är före detta statsminister i Norge och tidigare chef för världshälsoorganisationen WHO.

I dag kom också rapporter om att den 51-årige polisman som i fredags arbetade som vakt på Utöya var styvbror till kronprinsessan Mette-Marit. Han ska ha skjutits ihjäl när han försökte stoppa Anders Behring Breivik från att skjuta ihjäl hans tioårige son. Sonen, som överlevde massakern, berättade om dödsskjutningen för ett kristeam, skriver Dagbladet.

-Kronprinsessans tankar går till hans närmaste familj, säger informationschefen Marianne Hagen vid norska hovet, till tidningen.

Den norska polisen förlorade omkring tio minuter på att båten som användes för att forsla den tungt beväpnade insatsstyrkan till Utöya fick motorstopp, skriver norska Dagbladet.

-Jag kan bekräfta att vi fick motorstopp, men vi fick snabbt tag på nya båtar, säger polischef Sissel Hammer vid norra Buskeruds polisdistrikt.

Utryckningstiden var en timme, har polisen meddelat sedan tidigare.

Vid massakern på Utöya ska flera av de unga ha försökt skydda varandra, berättar statssekreteraren Roger Ingebrigtsen för tidningen Dagbladet vid ett besök på Ullevål sjukhus där flera offer vårdas.

-Det är väldigt starkt att höra historierna om det som skett. Flera av de äldsta killarna verkar ha försökt att skydda de yngre medlemmarna. Det är orsaken till att de inte längre är med oss. De är hjältar, säger han.

Antalet dödsoffer efter massakern på Utöya kommer troligtvis att revideras ner, meddelar norsk polis i dag.

I Oslo började vardagen så sakteliga återvända men utanför domkyrkan stod redan strax före klockan nio många människor och begrundade havet av blommor som lagts ned. Det var många sorgsna miner på gatorna, rapporterar TT:s utsända.

Blomhavet vid domkyrkan har nu växt ut på gatan - gravljus, marschaller, nallebjörnar, norska flaggor och alla sorters blommor har lagts ned i tusental. Såväl män i kostym på väg till jobbet och turister med ryggsäckar står med tårar i ögonen.

Flera av gatorna runt regeringskvarteret har öppnats för trafik. Klockan sju på måndagsmorgonen togs avspärrningarna bort från Möllergata, Grensen och Åkersgata mot Karl Johan. Själva regeringskvarteret kommer att vara stängt för lång tid framöver, meddelar polisen.

Många av de som arbetar i de drabbade departementen har flyttats till tillfälliga lokaler, men arbetar i dag, måndag, skriver NTB.

Offren hedrades med en tyst minut klockan tolv. Tusentals hade samlats utanför Oslos universitet, där statsminister Jens Stoltenberg och kung Harald V deltog i en kort ceremoni.