Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Grekland skapar euroångest

Den grekiska folkomröstningen kan vara första steget mot ett sammanbrott för euron. Ett nej i omröstningen kan leda till att Grekland får ställa in betalningarna, varnar ekonomer.

Det överraskande grekiska beslutet att utlysa en folkomröstning om stödpaketet till landet fick börser och räntor att rasa under tisdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nya tvivel

– Det här reser nya tvivel kring om grekerna kommer att leva upp till sina åtaganden och det bidrar till ny osäkerhet. Och skulle det bli ett nej i folkomröstningen uppstår frågan om ytterligare utbetalningar till Grekland kommer att göras. Det skulle tvinga fram betalningsinställelse från Grekland med större kapitalförluster för långivarna än i överenskommelsen, säger Lars Calmfors, professor på Institutet för internationell ekonomi i Stockholm.

– Får grekerna inget mer stöd tvingas de att rätta mun efter matsäcken och omedelbart anpassa de löpande utgifterna till intäkterna. De protesterar mot hårda besparingskrav, men besparingskraven blir nog lika hårda om de själva måste finansiera sig utan stöd.

Beslutet att folkomrösta om besparingsåtgärderna väckte också irritation runt om i Europa. Opinionsmätningar tyder på att grekerna kommer att säga nej, vilket kan få stora konsekvenser.

Euromedlemskap

– Situationen är sådan att det i princip är en omröstning om deras euromedlemskap, sade Finlands Europaminister Alexander Stubb.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou räknar nu med att en debatt ska hållas i parlamentet med början på onsdag och att den misstroendeomröstning som han utlyst ska hållas på fredag vid midnatt. Folkomröstningen ska ske senare, sannolikt i januari.

Statsminister Fredrik Reinfeldt antydde också att omröstningen i realiteten kan handla om Grekland ska stanna kvar i eurosamarbetet.

– Det här är ett utslag av grekisk inrikespolitik, men i den rådande osäkerheten kommer många att se ett grekiskt folkomröstningsnej som början på diskussioner om Greklands kvarstående i euron.

"Nästa station Frankrike"

Nobelpristagaren Paul Krugman förutspår i en krönika i The New York Times ett kommande sammanbrott i eurosamarbetet. Nu funderar Krugman över hur slutakten i det europeiska dramat kommer att se ut. Han spår att stigande italienska räntor kommer att innebära att kunderna i stor skala börjar tar ut pengar ur bankerna, bland annat av oro för att Italien ska tvingas lämna euron.

"Det leder sedan till nödstängning av banker och när det har hänt, ett beslut att lämna euron och återinföra liran. Nästa station, Frankrike", skriver Krugman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.