Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/65

Grattis LP-skivan! Här är 65 klassiska skivomslag

För 68 år sedan debuterade den långspelande vinylskivan som vi känner den idag. Vi firar med att titta på några av tidernas mest klassiska skivomslag.

Den 21 juni 1948 bjöd skivbolaget Columbia in press och branschfolk till Hotel Waldorf-Astoria i New York. I centrum stod en ny slags skiva som skulle sätta sin prägel på musikindustrin under mycket lång tid, ja faktiskt ända till idag.

Ända sedan 1930-talet hade musikindustrin försökt ta fram ett skivformat som kunde rymma mer musik och som bättre kunde stå emot nålens slitage. Den stora depressionen och andra världskriget satte dock halt för utvecklingen.

Columbias nya skiva snurrade i 33 1/3 varv per minut och var tillverkad i vinyl i stället för schellack som den bräckliga "stenkakan". Den stora nyheten var dock de nya mikrospåren som gjorde att ljudspåren kunde sitta tätare och därmed rymma 22 minuter musik per sida.

De inledningsvis skeptiska reportrarna på plats ska ha slagits av den den stora ljudskillnaden, men också över hur mycket smidigare vinylskivan var mot stenkakan. Columbia hade nämligen ställt fram två staplar med samma skivor: en med bara stenkakor som mätte 2,4 meter och en med vinyl som mätte 38 centimeter.

Long Play-formatet, förkortat LP, kom så småningom att utgöra standard i skivindustrin. 

Den allra första skivan som släpptes på vinyl var The Mendelssohn Violin Concerto in E Minor with soloist Nathan Milstein, and Bruno Walter. Den första svenska LP-skivan släpptes 1950 på skivbolaget Metronome.

Som en hyllning till LP-skivan lyfter vi fram några av musikhistoriens mest klassiska skivor och lika klassiska skivomslag.