Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gratis larm – en flopp

Göteborgs kommun skulle bli först i landet med att erbjuda personlarm till våldsutsatta kvinnor. Men på snart tre år har inte ett enda larm delats ut. Stadsdelarna har inte varit intresserade, enligt tjänstemännen.

Det var i mars 2007 som det folkpartistiska kommunalrådet Helene Odenjung motionerade om att på försök dela ut larmpaket till våldsutsatta kvinnor och tjejer. Larmen skulle öka tryggheten och hjälpa redan utsatta kvinnor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Motionen klubbades igenom av en oortodox majoritet bestående av de borgerliga tillsammans med Vänsterpartiet.

Men nu, snart tre år efter att politikerna gav Stadskansliet i uppdrag att utse ett par stadsdelsförvaltningar som skulle driva projektet, har tjänstemännen förklarat uppgiften ogenomförbar.

”Vare sig någon stadsdelsförvaltning eller någon av stadsdelsnämnderna har anmälts sig beredda att åta sig ansvaret att driva pilotprojektet”, skriver tjänstemännen i en rapport till Kommunstyrelsen.

– Vi hade uppe det ett par gånger med verksamhetscheferna och någon gång med stadsdelscheferna. Det ifrågasattes om detta var kommunens ansvar och vilket ansvar man tar på sig och om man har tillräcklig beredskap för att följa upp de här situationerna när det väl larmas, säger Jan Svensson, planeringsledare vid Stadsledningskontorets avdelning för Individ- och familjeomsorg.

Inte heller politikerna i stadsdelsnämnderna, har enligt honom, visat intresse.

I nästa vecka kommer frågan upp på kommunstyrelsens bord igen och Helene Odenjung kommer kräva att tjänstemännen gör ett nytt försök.

– Fullmäktige har bestämt att detta ska prövas och det duger inte att man bara konstaterar att det inte är någon som vill göra detta, säger Helene Odenjung.

Flera stadsdelsnämnder ställde sig positiva när de fick yttra sig över förslaget för ett par år sedan. Andra instanser var mer skeptiska, däribland polisen som menade att larmen riskerade ge en falsk trygghet.

Samtidigt har de politiska allianserna förändrats. Vänsterpartiet styr i dag tillsammans med socialdemokraterna och Miljöpartiet som röstade emot förslaget, och i tisdags kunde inte det vänsterpartistiska kommunalrådet Mats Pilhem ge klart besked om hur hans parti ställer sig i frågan.

– I sak har vi ingen annan uppfattning än tidigare, vi får helt enkelt se vad Stadsledningskontoret har i sin redovisning. Det beror lite på hur djup deras utredning har varit, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.