Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Grannen: "Nationella insatsstyrkan var här igår"

Den 39-årige uzbekier som misstänks ha utfört terrordådet i Stockholm är skriven på en adress i en förort i norra Stockholm, erfar GP. Mannen ska ha varit känd för Säpo sedan tidigare. - Jag hörde barn som skrek, säger en granne i området efter att polisen slog till på den misstänktes adress.

Polisen bekräftade strax efter lunchtid att den man som är anhållen misstänkt för terroristbrott är en 39-årig uzbekisk medborgare och misstänks vara lastbilens förare. Den misstänkte gärningsmannen har tidigare varit föremål för Säpos granskning men de inkomna uppgifterna bedömdes som marginella och ärendet avskrevs.
 
– Den anhållne förekommer inte i Säpos aktuella uppgifter. Däremot förekom han i underrättelser som inkom under förra året. Vi arbetade med dem men underrättelserna gick inte att belägga, sa Säpo-chefen Anders Thornberg på en presskonferens.
 

Kan finnas fler gärningsmän


Säpochefen förtydligade att det rörde sig om ”enstaka underrättelseuppgifter”, utan koppling till extremistmiljön. Närmare än så ville han inte gå i ämnet.
Samtidigt utesluter man inte att det kan finnas fler gärningsmän på fri fot.
 
Under fredagskvällen gjorde polisen flera tillslag mot olika adresser i Stockholmsområdet. En av platserna var den adress där den misstänkte gärningsmannen är folkbokförd. Han ska ha varit skriven som inneboende hos en kvinna.
 
- Nationella insatsstyrkan var här igår. De har varit i en lägenhet. Men vem som bor där vet jag inte, jag känner inte mina grannar så väl, säger en granne i samma hus som GP varit i kontakt med.

Har inte bekräftat identitet


Området ger ett slitet intryck och den aktuella adressen ligger på en gård som inramas av två sjuvåningshus byggda i vinkel och ett trevåningshus. 
 
Lägenheten som den 39-årige uzbekiska mannen var skriven i ligger på bottenvåningen. Persiennerna är neddragna och ingen öppnar när vi ringer på.  Men då och då glimmar det till inifrån lägenheten när en lampa tänds. Barncyklar står parkerade på trädäcket utanför.
 
Uppgifterna går i sär om 39-åringen verkligen bodde här. Vissa säger att han gjort det, andra att han bara varit bokförd i lägenheten men egentligen bott någon annanstans.
 
Den unge grannen som vi träffar får se ett foto på den misstänkte mannen, tittar noggrant på det men säger sedan att han inte är säker om han sett mannen på fotot.
 
Mannen hörde dock när polisen gjorde tillslag mot lägenheten sent på fredagskvällen.
- Jag skulle tro att det var runt halv elva. De gick direkt in i lägenheten, de pratade aldrig med mig. Jag hörde barn som skrek, säger mannen.
 
I området var det många personer som såg polistillslaget som de beskriver som massivt. 
- Det var poliser på hela innergården, säger en man, som i likhet med de övriga vi pratar med inte vill sitt namn i tidningen.
 
En annan man som bor i samma hus var inte hemma vid polisens tillslag. Han har inget minne av att han ens hejat på någon boende  i den utpekade lägenheten. Han har läst det mesta han kommit över om terrordådet och bott i området i ungefär ett år. 
- Annars är det väldigt lugnt här. Jag har fru och ett barn och det fungerar bra att bo här som barnfamilj. 
 
Den misstänkte gärningsmannen har på sin Facebook-sida, som numera är borttagen, bland annat delat inlägg med islamistiska inslag.
 
Polisen har ännu inte bekräftat identiteten på den misstänkte gärningsmannen. Enligt rikspolischef Dan Eliasson har misstankarna mot 39-åringen dock stärkts allt eftersom utredningen mot honom har fortgått. 
Han vill inte bekräfta gärningsmannens påstådda kopplingar till terrorsekten IS. Inte heller vill han bekräfta uppgifter om att en bomb påträffats i förarhytten på lastbilen som användes vid dådet.
 
- Det är en teknisk anordning som inte skall vara i förarsätet på en lastbil. Den tekniska undersökningen av den fortsätter, jag kan inte säga om det rör sig om en bomb, säger Dan Eliasson.
 

Arbetar med att stärka bevisning


Under lördagen utsågs stjärnadvokaten Johan Eriksson till den misstänktes försvarare. Samtidigt leds nu förundersökningen av vice chefsåklagare Hans Ihrman.
 
-Jag arbetar nu med att stärka bevisningen för att se om det finns möjligheter att gå in med en begäran om häktning. I det sammanhanget kommer mannens historia, inklusive hur länge han uppehållit sig i landet, i andra hand, säger Hans Ihrman.
 
Hittills har fyra personer har avlidit i det misstänkta terrordådet i Stockholm. Deras identiteter har dock inte offentliggjorts.