Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skissen visar hur det fördröjda hyreshuset kan placeras vid Kungsladugårdsgatan, granne med dagens studentbostäder.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Grannar sinkar bostäder

2 400 nya lägenheter kunde vara räddningen för många bostadssökande i Göteborg. Men planerna hejdas av klagande grannar. Några håller sig undan tills polis kommer med posten.

Många byggplaner möter motstånd. Människor som av olika anledningar inte vill få nya hus i grannskapet, kan hejda bygget genom att överklaga först till länsrätten och sedan till regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De allra flesta går ihop och protesterar tillsammans via namnlistor och protestskrivelser. Men också enskilda personer kan utnyttja den demokratiska processen.

Så hindrades till exempel Göteborgs båda största pågående nybyggen, cirka 750 hyresrätter vid Friggagatan och kvarteret Venus, av ensamma privatpersoner.

Nästa storsatsning, 1 600 lägenheter i Östra Kvillebäcken, har också mött motstånd från ett enskilt håll. Ägaren till Johans MC har överklagat till länsstyrelsen i väntan på ett bra nytt läge för verksamheten.

Med detta överklagande tog statistiken ett skutt i höjden:

* Den 30 juni fanns 1 225 planerade bostäder i överklagade detaljplaner.

* Den 30 september fanns 1 409 överklagade bostäder.

* Den 23 november var 2 492 lägenheter överklagade.

Polisen fick hjälpa till

Enstaka klagande använder också andra metoder för att ytterligare fördröja byggstart. Tre privatpersoner överklagade ett nytt hyreshus med 30 lägenheter i Kungsladugård. I juni fick de länsstyrelsens besked om avslag. En av dem gjorde som man ska och skickade snabbt tillbaka ett delgivningskvitto med namnteckning.

De båda andra struntade i det, trots påminnelse. Till sist måste länsstyrelsen ta hjälp från polisens delgivningscentral. Då hade ärendet förhalats i ytterligare fem månader.

Agerandet hindrar dem inte från att fortsätta överklaga till regeringen.

- Om vi inte får tag i personerna via polis, är spikning sista utvägen. Förr spikades delgivningen upp på dörren, men nu kan polisen slänga in brevet och då behöver vi ingen påskrift, säger Monica Backliden, administratör på länsstyrelsens diarium.

"Det är upprörande"

Två år har gått sedan hyreshuset i Kungsladugård fick klartecken från byggnadsnämnden. Byggherren Ulf Runmarker har stor förståelse för att demokratin har sin gång, och alla får lov att ha synpunkter på förändringar i närområdet.

- Men det är upprörande om folk ger fan i att lösa ut sin delgivning i flera månader och på så sätt fördröjer processen ännu mer, anser han.

Personerna som höll sig undan delgivning om det planerade hyreshuset i Kungsladugård har en dag kvar nu. Sedan blir det för sent att träda fram för att överklaga länsstyrelsens beslut till regeringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.