Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kjell Bergqvist med Lena Apler, Styrelseordförande Collector, och producenten Håkan Hammarén.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gräsrötter är med och betalar ny filmkomedi

Göteborgska finansbolaget Collector är först i Sverige med att gå ut och erbjuda allmänheten att finansiera en av nästa vinters stora filmkomedier, Prästen i paradiset, via så kallad crowdfunding.

Långfilmsprojektet, Prästen i paradiset, med Kjell Bergqvist och Eva Röse är komedi i Thailandsmiljö. Den handlar en präst med ett hjärta av guld, men ett något elastiskt förhållande till synd och en oanad talang att hamna i knipa. En förvecklingskomedi, av samma prisbelönta team som gjorde tv-serien 30 grader i februari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det handlar om en präst som är ute och fiskar på lite för djupt vatten, säger Kjell Bergqvist, som spelar prästen Mr Krister.

Finansieringsprocessen rullade på. Göteborgsproducenten Håkan Hammarén och Kjell Bergqvist hade gått in med egna pengar. Göteborgska finansbolaget Collector hade också satsat, för att för första gången utforska affärsmöjligheterna inom filmbranschen. Det enda man väntade på var ett besked från Svenska filminstitutet om automatstöd, ett slags förhandsstöd som ges till svenska filmer som väntas bli kommersiellt framgångsrika. Plötsligt var Svenska filminstitutets automatstödspengar slut.

- Det var rätt viktigt att få med Svenska filminstitutet. När vi närmar oss en ny bransch gör vi det med viss måtta och försiktighet. Vi ville inte gå in och ta huvudansvaret för finansieringen. Då kom vår nya vd, Stefan Alexandersson, med en sällsynt smart idé – varför inte göra crowdfunding? säger Lena Apler, arbetande styrelseordförande i Collector.

Collector åtog sig att hålla i administrationen och pengarna.

För en vecka sedan gick Collector ut med ett erbjudande till finansföretagets sparkunder om att gå med och investera i filmen. För varje andel på 1 000 kronor får man 0,005 procent av filmrättigheterna och motsvarande andel av projektets vinst. Plus en biobiljett. De som går in med 50 000 kronor får därtill komma på galapremiären och sitt namn i eftertexten.

- Vi fick en jättegod respons. Det visade sig att massor ville vara med och finansiera film. På mindre än en vecka är det ett hundratal som har gått med. Det är mer än vad vi vågat hoppas på, säger Lena Apler.

Collector vänder sig nu till allmänheten och erbjuder den under mars månad att gå med i crowdfunding för filmkomedin.

- Det är intressant att se om man kan finansiera film utan automatstöd och märkliga finansieringshybrider, säger Lena Apler.

Prästen i paradiset är inget lågbudgetprojekt, utan en fullskalig långfilm med en budget på 20 miljoner kronor, där både produktionsbolaget Fundament film och Collector i nuläget är beredda att gå in med cirka en fjärdedel vardera. Därtill är även TV4 och Film i Väst intressenter.

- Vi har ett belopp i botten som är garanterat av producenter, TV4, distributörer och Collector. Och skulle det komma in fler intressenter än vad vi behöver får vi dra ner på våra åtaganden. Vi vill gärna att alla som vill vara med i crowdfunding ska få vara det. Men vi har satt en övre gräns på tio miljoner kronor, säger Lena Apler.

För att Prästen i paradiset ska nå break even krävs det att det säljs mellan 185 000 till 250 000 biobiljetter.

Vad är riskerna för investerarna om filmen inte lyckas?

- Jag tror att vi har hyfsat göda förutsättningar att göra en ganska bra affär för alla inblandade, med tanke på att vi har Kjell Bergqvist och Eva Röse och svenskarnas förkärlek till Thailand. Men det är klart att det finns risker. Skulle vi floppa och inte nå break even så har man gått miste om sin investering. Men en film har ganska lång livstid med visningsrätter, dvd-försäljning och strömmade tjänster. Och investerarna får lika mycket som vi och Collector, säger Håkan Hammarén.

Skulle filmen bli en braksuccé får man maximalt tillbaka 6 000 kronor på sina investerade 1 000 kronor.

Fakta: Collector och Prästen i paradiset

• Collector är ett finansföretag med säte i Göteborg.

• Filmen har en total budget på 20 miljoner kronor, varav intressenterna går in med 10 miljoner kronor och öppnar för crowdfunding på 10 miljoner kronor.

• Enligt SF Bio görs det 15 miljoner biobesök årligen.

• Drygt 70 procent av svenskarna har gått på bio det senaste året.

• Det finns drygt 1 000 biosalonger i Sverige, ett av världens biotätaste land.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.