Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

GP:s ledare: Spänstig debatt i tv-rutan

Skärpta skatter på jobb en av nyckelfrågorna.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ger ökade kostnader för företagen fler jobb? Det var en av nyckelfrågorna när partiledarna i går drabbade samman i Agendas debatt i SVT. En till stora delar spänstig och intressant debatt, som spände över en rad områden. Bara under den första timmen hanns jobben, a-kassan, invandringen, klimatet och sjukförsäkringen med.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mycket har i samband med budgetpresentationerna talats om hur nära partierna ligger varandra. Men gårdagens debatt visade, mellan en del svårtillgänglig sifferexcersis från ömse sidor, på en väsentlig skiljelinje mellan regeringen och socialdemokratin i synen på kostnader för jobben. Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år och fördubbla krogmomsen, en bransch som i hög grad sysselsätter just unga.

Här har det blivit ett omvänt pedagogiskt problem. Från början var det regeringen som kunde ha svårt att visa på direkta sysselsättningseffekter till följd av åtgärderna. Men nu är dessa åtgärder genomförda. Vad får det då för effekter att fördubbla kostnadsbördan? Den pedagogiska biten hade Stefan Löfven svårt att reda ut.

FP-ledaren Jan Björklund påpekade påpassligt att Miljöpartiet krävt 70 öres bensinprishöjning för att begränsa bilåkandet. Varför skulle en sådan skattehöjning ha effekt, men en kraftig skärpning av skatten på jobb vara betydelselös? Den frågan förblev obesvarad.

Mer hemmaplan blev det för Löfven med kravet på höjt tak i a-kassan, ett krav som har sympatier också hos Folkpartiet. Men positionerna utjämnades när just Björklund, med stöd av Åsa Romson, pekade på de många som i dag står utanför a-kassa överhuvudtaget, till följd av motståndet mot en obligatorisk försäkring.

Lite av remi blev det också mot slutet av den första timmen när sjukförsäkringen togs upp. De rödgröna vill ta bort den bortre parentesen i sjukförsäkringen, medan regeringen med Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund i spetsen pekade på hur många människor som helt fördes bort från arbetslivet och in i förtidspension med det gamla systemet.

Skillnaderna lever i svensk politik. Det skall vi vara glada för. Det bäddar för intressanta debatter också framöver.

GP 8/10 -12