Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

GP:s Daniel Olsson kan vinna Guldspaden

Göteborgs-Postens reporter Daniel Olsson har blivit nominerad till Guldspaden - ett prestigefyllt pris för grävande journalistik.

För vad i GP har du blivit nominerad?

- För ett stort antal artiklar om Göteborgs stad största arbetslöshetsprojekt för unga, med upplåsta deltagarsiffror, krognotor, skattefinansierade festivalbiljetter till släkt och vänner och mycket annat. Men framför allt kunde de knappt redovisa att några fått vare sig arbete eller studier, trots sin stora budget.

Hur fick du tipset?

- Det började med att vi fick tips om märkliga kostnader som gardiner för 150 000 kronor och en enorm, nyrenoverad lokal på 1 600 kvadratmeter. Vi fick även uppgifter om ett generöst marknadsföringskonto och när vi tittade närmare på projektet visade det sig också att det som redovisades till politikerna inte stämde.

På vilket sätt arbetade du vidare?

- Vi granskade deltagarlistorna och hittade 11-åringar och 70-åringar, norrbottningar och skåningar. Det hade heller inte fungerat utan uppgifter från personer inifrån som, trots den repressaliekultur som finns mot anställda i Göteborgs kommun, vågade prata om än anonymt.

Hur lång tid tog det?

- Ungefär tre månader varvat med andra artiklar och en nyfödd son vid sidan av.

Vad fick artiklarna för konsekvenser?

- Upp-projektet lades ner tre dagar efter första artikeln. Det pågår en förundersökning med bland annat misstanke om bedrägeri. Både Europeiska socialfonden och kommunen bedriver egna granskningar och avslöjandet om behandlingen av projektet har beskrivits som den droppe som ledde till att stadsdirektören fick sparken.

Vad betyder nomineringen för dig?

- Det känns jättekul men är framförallt en bekräftelse på att GP nu satsar mer på den grävande journalistiken. Egentligen borde min redaktör Sofia Dahlström, som leder vår granskningsgrupp, haft sitt namn under artiklarna också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.