Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

GP ombord på jättefartyget

Världens största containerfartyg, Maersk Mc-Kinney Møller är i mål i Göteborgs hamn på sin jungfrutur. Många nyfikna har tagit sig ner för att få en titt på nära håll.

Så kom hon då stävande mot Göteborg i gryningen. Giganten. Störst av dem alla. Containerfartyget Maersk Mc-Kinney Møller som har varit på väg från Daewoo i Korea sedan hon döptes och sjösattes den 14 juni -  nu är hon framme i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Slutdestinationen på hennes jungfruresa.

På förmiddagen var en mängd småbåtar med nyfikna göteborgare framme för att få sig en nära titt på den.
Många nyfikna hade också tagit sig ner till Nya Varvet med bil och cykel.
En extra utflyktsbåt sattes även in för den som vill få en nära titt och den har blivit fulltecknad.

Och det är en bjässe som gp.se kommer att kliva ombord på i Skandiahamnen i dag på förmiddagen.

För att få en bild av hur mycket fartyget kan lasta på en tur, räknar Joakim Palm, försäljningschef på Maersk, på hur många skor som skulle få plats om lastutrymmet fylldes av skokartonger. Det blir 111 miljoner par.
-Det motsvarar sex par skor per invånare i Skandinavien, säger Joakim Palm.

Maersk Mc-Kinney Møller är 400 meter lång, 59 meter bred och 73 meter hög och rymmer 18 000 containrar. Skulle man ställa upp dem på rad skulle de sträcka sig från Göteborg till Falkenberg.

- Det här ett kolossalt stort fartyg. och vi är verkligen stolta över att det ännu en gång är Maersk Line som tar täten vad gäller storlek, miljö och teknologisk utveckling inom containersjöfart. Detta har vi en lång och stolt tradition av att göra – och med Maesk Mc-Kinney Møller gör vi det igen, säger Christian Juul Nyholm, vd för Maesk Line Skandinavien.

De av allmänheten som vill ta en titt på denna jätte till fartyg kan se henne från Långedrag, Nya Varvet och Älvborgsbron.

Vill man komma ännu närmare anordnar Göteborgs Hamn och Sjöfartsmuseet en guidad båttur med M/S Trubaduren från Amerikaskjulet. Men den turen har blivit fulltecknad.

Maersk Mc-Kinney Møller kostade över 1,2 miljarder kronor att bygga, har en innovativ design som ska ge miljömässiga vinster och stordriftsfördelar. Hon är den första av en serie av 20 nya systerfartyg i den så kallade Triple E-klassen, som Maersk har beställt hos det Sydkoeranska varvet

Jättefartyget ska trafikera rutten Asien-Europa, och har direktanlöp till och ifrån Skandiahamnen i Göteborg, och det finns inget containerfartyg i världen som kan mäta sig med henne.

Och hon är miljövänligare. Utsläppen av koldioxid per container är ungefär hälften så stort som snittet i containerbranschen, enligt rederiet.

- Vi välkomnar Maersk Lines nya Triple E till Göteborg. Det är en mycket stark symbol för den växande handeln mellan Sverige och Asien, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn i ett uttalande.

- Det är oerhört positivt för svenskt näringsliv att kapaciteten på direktlinjerna mellan Sverige och Asien ökar. Ska man våga investera i Sverige är det viktigt med bra sjötransporter till andra världsdelar. Då krävs också storhamnar som Göteborg som kan attrahera sådana linjer.

Vad kommer hon då att lastas med?

Exportcontainrarna kommer att fyllas med papper, trävaror, stål, industrikomponenter och fordonsdelar.

Importen består i stort sett av allt vi konsumerar: elektronik, kläder, möbler och livsmedel. Och en hel del insatsvaror till industrin.

Hur länge kommer hon att ligga i hamn?

Fram till klockan 7 på onsdagsmorgonen.

FAKTA/Maersk Mc-Kinney Møller
Världens största fartyg i Triple-E klassen

Kapacitet: 18 000 tjugofotscontainrar

Längd: 400 meter

Bredd: 59 meter Höjd: 73 meter

Antal nivåer: 19, varav nio över däck, tio under.

Maxfart: 23 knop

Besättning: cirka 22

Hamnar hon ska trafikera: Gdansk - Århus - Göteborg -Bremerhaven-Rotterdam- Port Tangiers- Singapore - Yantian - Hongkong - Kwagyang- Ningbo - Shanghai - Tanjung Pelepas.

Källa: Maersk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.