Vilken sorts socker finns kvar och vilka andra tillsatser med E-nummer? Och hur mycket mer protein än i vad då?
Vilken sorts socker finns kvar och vilka andra tillsatser med E-nummer? Och hur mycket mer protein än i vad då?

GP granskar Fri från-trenden i vår mat

Hälsosamma och fria från allt som kan vara dåligt – så marknadsförs många matvaror i dag. Men ibland ska du vara skeptisk till påståendena.

ANNONS
|

Läs också: Trots experternas kritik - glutenfritt bara ökar

"Fri" är ett nyckelord i dagens livsmedelsbransch. De laktosfria hyllorna i butikerna bara växer, varor från varmkorv till vingummin marknadsförs som glutenfria, kaféer lockar med äggfria, sockerfria och mjölkfria bakverk.

I våras noterade GB Glace trendbingo med en strut som är fri från såväl gluten och laktos som mjölk och soja. Och i höstas gick utmärkelsen Årets dagligvaruprodukt till en glutenfri pasta – "bara så 2015", skrev facktidningen Fri köpenskap.

Trenden att undvika kolhydrater är fortsatt stark, liksom att nobba kött. Den tydligaste motsatta trenden – som handlar om vad maten innehåller och inte vad den saknar – är proteinrika livsmedel.

ANNONS

Skånemejeriers så kallade LC plus-sortiment, som lanserades i november, är ett bra exempel på hur matföretagen försöker hänga med sin tid. Förpackningarna visar bilder på unga människor som idrottar eller utövar yoga. Bredvid syns parollen "low carb – high protein" samt budskap som "Vi vill att du ska må bra!" och "En satsning på dig som älskar livet".

- Vår primära målgrupp är 15-30 år, säger Charlotte Westergren, brand manager på Skånemejerier

GP tittade närmare på en av produkterna, ett halvkilo yoghurtkvarg med vaniljsmak. Snart började frågorna hopa sig.

Vad menas till exempel med texten "+ protein 40 g per bägare"? Det kan låta som om produkten innehåller 40 gram protein mer än liknande produkter. I själva verket har den mindre protein än vanlig kvarg.

- Nu är det här inte en kvarg utan en yoghurtkvarg. Vi jämför inte med kvargprodukter utan med yoghurtprodukter, säger Charlotte Westergren.

Mild naturell yoghurt, samma mängd, har 17 gram protein. Hur menar ni med plus 40 gram?

- Det ska inte tolkas som 40 gram mer. Det är 40 gram protein som produkten innehåller.

Sedan står det "minus socker". Halten sockerarter är 2,8 procent, samma nivå som naturell yoghurt och kvarg.

- Det är alltid svårt det här med halterna och hur man uttolkar det för konsumenterna. Vad vi menar är att jämfört med andra smaksatta produkter är det mindre.

ANNONS

På locket finns en bild av vaniljstänger, men på ingredienslistan finns ingen vaniljstång utan enbart vaniljarom. Det där förefaller strida mot Livsmedelsverkets regler, som säger: "I de fall vaniljstång avbildas i märkningen för till exempel vaniljglass, vaniljdröm eller vaniljyoghurt kan konsumenten förvänta sig att vanilj från vaniljstång ingår".

Charlotte Westergren, som nu övergår till att svara via mejl, hävdar dock att det är allmänt vedertaget att använda bilder på det sättet. Hon uppger också att yoghurtkvargen innehåller vaniljfrön från mald vaniljstång. Att detta inte står i deklarationen beror enligt henne på ett tryckfel.

En rapport från Livsmedelsverket i fjol visade att näringspåståenden på matförpackningar i stor utsträckning är felaktiga eller bristfälliga. Bara hälften, 38 av 76 granskade produkter, fick godkänt. När det gäller påståenden om hälsoeffekter var det ännu värre. Nästan alla sådana argument bröt mot reglerna; 68 av 72 produkter fick underkänt.

Skånemejeriers LC plus-sortiment ovan fanns inte när rapporten skrevs. Maria Florin, jurist på Livsmedelsverket, vill inte ge något definitivt omdöme men säger att märkningen "tangerar reglerna för näringspåståenden".

Här är några andra exempel som vi lade märke till vid en runda i en välsorterad matbutik:

• Vaniljwafers av märket Va'gott märkta med "utan vanligt socker". Fruktos (fruktsocker) är tredje största ingrediens, laktos (mjölksocker) fjärde största.

ANNONS

• Mazariner från Godbiten med texten "Hejdå E281". Tillverkaren har slopat en tillsats men behållit elva andra ämnen med E-nummer.

• Knäckebröd från Wasa märkt "laktosfritt". Alla vanliga knäckebröd är laktosfria (ett par ljusa sorter kan innehålla spår av mjölk). Enligt Livsmedelsverkets regler får tillverkarna inte antyda speciella egenskaper när alla liknande varor har samma egenskap.

• Eco-vital ekologiska vingummin märkta "utan alkohol".

• Bravo apelsinjuice, också från Skånemejerier, märkt "Inget tillsatt socker". Juice innehåller aldrig tillsatt socker.

FAKTA: Växande intresse

Så många gånger har ord förknippade med mattrender nämnts i svenska medier och pressmeddelanden, i fjol och fem år tidigare.

Term2015 / 2010

Glutenfri4674 / 858

Laktosfri1671 / 650

Sockerfri1132 / 295

Köttfri994 / 335

Proteinrik1130 / 546

Källa: Mediearkivet Retriever

Diettoppen

40 procent av svenskarna följer eller försöker följa någon diet. Många följer flera samtidigt.

Här är topplistan 2015:

1. Laktosfritt10 procent

2. Vegan/vegetarian10 procent

3. LCHF7 procent

4. Viktminskningsprogram6 procent

5. Glutenfritt6 procent

6. 5-2-dieten5 procent

7. GI5 procent

8. Lågfettsdiet5 procent

9. Raw food2 procent

1387 personer deltog i undersökningen. De svarade på frågan "Följer du just nu någon eller några av följande dieter?"

Källa: Livsmedelsföretagen/Demoskop

ANNONS