Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

GP avslöjar: Sten sattes vid miljonvilla

Göteborgs stads arbetsfordon har setts vid stensättning i Alingsås – på uppfarten till en privat mångmiljonvilla.- Det här är absolut inget som ingår i vår verksamhet, konstaterar Klas Thorén, verksamhetschef på park och natur.

Villan, som ligger naturskönt i Alingsås kommun, ägs av ett par och köptes för nära tio miljoner kronor. Den ene ägaren har en årsinkomst på väl över en miljon kronor och är aktiv i två bolag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under sommaren har sten lagts på husets uppfart och garageinfart. Minst två fordon tillhörande Göteborgs stads park- och naturförvaltning har varit vid villan under flera helger från juni till september i samband med stensättningsarbetena. Ett vittne har sett fordonen användas vid arbetet på platsen.

Det ena fordonet är en mindre lastbil med flak och kran. Den har varit lastad med sten vid villan. Till vardags används lastbilen när kommunal gatsten sätts i Göteborg.

Klas Thorén är chef för verksamhetsområde utförare gata, grönt – den avdelning inom park- och naturförvaltningen som förfogar över fordonen i fråga. Han har ingen förklaring till varför bilarna varit i Alingsås.

- Nej, det har jag förstås inte, säger han.

Har ni någon verksamhet utanför Göteborgs kommun?

- Vi har verksamhet utanför kommunen, ja, men inte stensättning på privata tomter. Vi har vattenreglering av Mölndalsån till exempel.

Hur får anställda använda bilarna?

- De får absolut inte användas privat, under inga som helst omständigheter.

Hur tycker du att det här ser ut?

- Det är jättedåligt, inte alls bra. Det får inte förekomma att lastbilen används privat, om det är det som har gjorts, säger Klas Thorén.

Varför är det ett problem?

- Vi har nolltolerans i Göteborgs stad. Man får inte använda stadens grejor hemma.

Klas Thorén säger att han under sina tre år på sin tjänst inte har stött på något liknande. Nu ska rutinerna skärpas.

- Vi tittar på detta på ledningsgruppnivå. Staden har rutiner för detta men vi ska ta fram en egen rutin här på park och natur. Någonting måste vi göra, sådant här får bara inte hända. Det är allvarligt.

Bilarna ägs av Gatubolaget, ett kommunalt bolag som hyr ut fordon till Göteborgs stads olika förvaltningar och bolag.

- Detta var inte roligt att höra. Sedan får man undersöka vad detta är. Det är olyckligt om man inte hör hemma där, säger vd Ove Erikson.

Enligt Mia Manfredsson, kommunikationschef på park- och naturförvaltningen, får anställda ta med sig fordon hem vid beredskap.

- Man ska kunna åka iväg om det händer någonting där vi behöver rycka ut. Det kan vara vid oväder eller så, eller på vintern vid snöberedskap, säger hon.

Okej. Men det låter inte som beredskap att åka till en privat villa och lägga sten.

- Nej, nej. Det låter inte som beredskap.

Klas Thorén har talat med de anställda som har haft tillgång till de båda fordonen under den aktuella perioden. Men han vet inte vem som varit i Alingsås.

Det är även oklart var stenen som använts vid villan kommer i från. Göteborgs stad har ett ramavtal med tre stenleverantörer. Inköpt sten körs ut direkt till arbetsplatserna när det är möjligt. Begagnad natursten och sten som blir över sorteras och lagras på Ringön och Marieholm i väntan på nya projekt.

Park- och naturförvaltningen använder 171 bilar. Där finns poolbilar, beredskapsbilar och bilar knutna till en viss person, exempelvis en arbetsledare, samt fordon avsedda för specifika ändamål, som kranlastbilen som synts vid Alingsåsvillan.

Men det är svårt att veta vem som använt ett specifikt fordon vid en viss tidpunkt, enligt Klas Thorén. Bilarna har varken körjournaler eller gps.

- Arbetsledarna styr tilldelningen av bilarna. Men jag tror inte att de vet vem som körde bilen en viss dag tillbaka i tiden, säger han.

Är det så att ni inte har full kontroll på hur bilarna används?

- Är du i beredskap måste du ha tillgång till bilarna för att kunna utföra beredskapsarbetet. Då kan man komma åt bilar, absolut. På dagarna har arbetsledarna koll på var sakerna är i samband med arbeten. Sedan kan allt missbrukas.

GP har vid upprepade tillfällen sökt villaägarna via telefon, sms och direktkontakt, men de har valt att inte kommentera arbetet vid villan.

Vet du mer?

Vad vet du om sidoverksamhet inom Göteborgs stad? Hör av dig till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.