Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gothia Cup.

Gothia Cup satsar stort på flickor

Sedan 2009 har Gothia Cup haft en elitpojk-turnering. Nu satsar de på en inbjudningsturnering även för flickor 17 år. – Vi vill vara delaktiga i att utveckla svensk tjejfotboll, säger generalsekreterare Dennis Andersson.

Gothia Cup vill med satsningen på sikt bli den bästa turneringen för klubblag på flicksidan i hela världen. Redan till den första upplagan har de lyckats locka hit klubbar som PSG, Bayer Leverkusen och Birmingham.

– Det är spännande att se utvecklingen nu, hur så många av de stora klubbarna i Europa satsar på flicksidan. Därför är det jäkligt kul att PSG anmält sig, det blir ett litet affischnamn, säger Dennis Andersson.

Åtta inbjudna utländska lag och åtta svenska lag – som bjuds in utifrån ett rankingsystem, där de fyra bästa i SM för 16-åringar kompletteras med toppklubbarna i Damallsvenskans juniorlag – gör upp på Heden och Valhalla under hela Gothia Cup-veckan. Dennis Andersson menar att det här är en turnering som legat i cuporganisationens pipeline sedan de införde pojkelit-turneringen 2009.

– Jag skulle inte fråga varför vi gör det, snarare skulle jag självkritiskt vilja säga, "Varför har vi inte gjort det förrän nu?". Det här är en självklarhet och nu ser vi att vi kan ge svenska lag möjligheten att möta bra internationellt motstånd, säger han.

Gothia Cup hoppas att flickelit-klassen, förutom att bidra till utvecklingen av fotbollen i Sverige, ska ge folk en möjlighet att se bra tjejfotboll. Något Pia Sundhage, som har stöttat och står bakom turneringen, också tror på.

– När det gäller själva flickfotbollen är jag kanske inte experten, men om vi pratar om fotbollen i stort så är detta ett lyft. Det är spännande och väldigt roligt med en turnering med så många internationellt stora klubbar som säkerligen kommer att bli publikdragare i sommar, säger förbundskaptenen för det svenska A-landslaget.

Fyra ytterligare internationella lag ska till och Gothia Cup jobbar med en lång lista för att locka de bästa europeiska klubbarna till Göteborg.

– Vi har gått ut ganska brett och kollat, vilka är de bästa tyska klubbarna, engelska klubbarna och så vidare. Av tio stora klubbar kanske två har tackat ja till ett sådant här förstaår. Första året är jätteviktigt att allt klaffar, på sikt ska förhoppningsvis de största klubbarna höra av sig och vilja vara med, säger Dennis Andersson.

Budgeten för flickelit-klassen är satt till en halv miljon kronor.

– Just i dag har vi ingen finansiär, utan nu blundar vi och kör och hoppas att någon ska ställa sig bakom det här. Vi kände att vi inte kan vänta längre. Det här ska bli en viktig del av turneringen på sikt, säger Dennis Andersson.

DE LAG SOM REDAN NU ÄR KLARA FÖR TURNERINGEN

PSG

Bayer Leverkusen

Bristol Academy

Birmingham

Tyresö

Umeå IK

Limhamn Bunkeflo

Örebro SK Söder

Bele Barkarby FF

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.