Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gothia Cup har försvarat sig med att turneringsreglerna anger att deltagande lag måste tillhöra länder anslutna till internationella fotbollsförbundet, FIFA, vilket Västsahara inte gör, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gothia Cup bör visa respekt för folkrätten

Gothia Cups arrangörer svek ett ungdomslag från det ockuperade Västsahara när spelarna förbjöds att bära den västsahariska flaggan under invigningsceremonin. I stället för att utgå från Gothia Cups ursprungsidé om idrottens gränslöshet och förenande kraft, lät ledning ockupationsmakten Marocko sätta agendan, skriver Thaher Pelaseyed, ordförande för Vänsterpartiet Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Föreställ dig att ett fotbollslag från det av Israel ockuperade Palestina förbjuds att bära den palestinska flaggan med motiveringen att flaggan provocerar israeliska deltagare. Om vi byter ut Palestina mot Västsahara och Israel mot Marocko, så har just detta orimliga scenario ägt rum på årets upplaga av Gothia Cup. Västsahariska ungdomar förbjöds att bära sitt lands flagga under den traditionsenliga invigningsceremonin efter protester från marockanska deltagare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Västsahara är Afrikas sista koloni. Sedan 1975 ockuperas merparten av landet av Marocko. Ockupationen, som strider mot folkrätten har inneburit omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna, plundring av Västsaharas råvaror samt en akut humanitär situation i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet.

Strävar efter självbestämmande

Western Sahara FC är ett ungdomslag med spelare som lever i västsahariska flyktingläger i öknen strax söder om staden Tindouf i södra Algeriet. Där lever 170 000 människor med ständig brist på mat och vatten i ett hårt klimat med extremt varma somrar och kalla vintrar. Befrielserörelsen Polisario har sedan 1973 kämpat för självständighet för Västsahara. Kampen mot den marockanska ockupationen har gått hand i hand med en strävan efter självbestämmande med rätten till en egen kultur, identitet och en egen flagga.

Just den västsahariska flaggan har blivit en viktig frihetssymbol och den har därför förbjudits av marockanska myndigheter. Den som bär flaggan bestraffas med trakasserier, fängelsestraff och fysiskt våld. Strax innan invigningen av Gothia Cup i förra veckan, gav arrangörer vika för protester från de marockanska lagledarna när man, trots ett tidigare löfte, förbjöd Western Sahara FC att bära den västsahariska flaggan. Därmed valde arrangörerna att frångå Gothia Cups ursprungsidé, nämligen att med hjälp av fotbollen, bryta barriärer och fördomar samt att främja fred och vänskap. I stället visade man undfallenhet gentemot en diktatur som bedriver en olaglig ockupationspolitik och som konsekvent bryter mot mänskliga rättigheter i det ockuperade Västsahara.

Gothia Cup har försvarat sig med att turneringsreglerna anger att deltagande lag måste tillhöra länder anslutna till internationella fotbollsförbundet, FIFA, vilket Västsahara inte gör. Men faktum är att, i likhet med Haag-domstolen, har inget av FIFA:s medlemsländer erkänt Marockos överhöghet över Västsahara.

Sveket får inte upprepas

Nästa år samlas återigen tusentals ungdomar från världens alla hörn för att spela fotboll i Göteborg. Årets svek mot Western Sahara FC får inte upprepas. Efter händelsen finns det stor risk att fotbollslaget från Västsahara inte kommer tillbaka till Gothia Cup. Därför borde Gothia Cup starta en demokratifond vars medel är ämnade för att bekosta deltagande av ungdomslag från länder som befinner i väpnade konflikter eller under ockupation.

Gothia Cups ledning måste också ta lärdom av sitt misstag och driva frågan inom FIFA så att lag från ockuperade områden och länder också kan delta i internationella idrottstävlingar under egen flagg. Nästa års upplaga av Gothia Cup måste präglas av medmänsklighet och respekt för folkrätten.

Thaher Pelaseyed

ordförande i Vänsterpartiet Göteborg.