Godtyckliga betyg i gymnasiet

ANNONS
|

Det kan löna sig att komma i tid till lektionen och uppföra sig väl. Kunskaperna är nämligen inte alls alltid avgörande när elever får betyg, enligt en granskning som Skolinspektionen gjort av 30 gymnasieskolor i landet.

Granskningen, som SVT:s Rapport tagit del av, visar att betyg ofta sätts på oklara grunder och inte bara utifrån de nationella betygskriterierna. Lärare lägger bland annat stor vikt vid närvaro, hyfs och att eleven lämnar in sina uppgifter i tid.

De nationella provens betydelse för betygen skiljer sig också mycket åt mellan skolorna. Samtidigt är det stora skillnader i den information eleverna får om vad som faktiskt krävs för ett visst betyg.

ANNONS

Utbildningsminister Jan Björklund är inte förvånad över resultatet och flera åtgärder är redan beslutade.

-De stora reformerna kommer ju nu: tydligare läroplaner med tydligare kunskapskrav, en Skolinspektion som granskar och att lärare utbildas i betygssättning - det har ju tidigare inte ingått i lärarutbildningen, säger Björklund.

Men Björklund vill gå längre. Att lärarna väger in närvaro och uppförande i ämnesbetyget talar för att ge lärarna ett särskilt utrymme för detta, menar han.

-Jag tycker att det är ett starkt skäl för att skriva in skolk i betyget. Jag vill också gå ett steg längre och införa ordningsomdömen i betyget, säger Jan Björklund.
ANNONS