Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pangasius-odling i Mekong, Vietnam.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Godkänd hajmal ny i frysdisken

För första gången finns miljögodkänd odlad hajmal från Vietnam med på WWF:s nya digitala fiskguide. Den ska börja säljas i svenska frysdiskar i januari.

Den hajmal (pangasius) som nu får grönt ljus av WWF är odlad enligt miljökrav som den internationella ASC- märkningen, Aquaculture Stewardship Council, tagit fram. För att bli godkänd ska fodret vara hållbart fiskat och vattnet som släpps ut från odlingarna ska vara renat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den godkända hajmalen utgör ungefär tio procent av den totala andelen odlad hajmal.

-Det låter inte mycket, men för två år sedan var andelen en halv procent, säger Inger Näslund på WWF.

I årets digitala fiskguide finns nu 30 godkända fiskarter, bland dem en rad miljöcertifierade arter, som torsk fiskad i östra Östersjön, sej, Alaska pollock, kolja och tilapia.

Bland arter som fått rött ljus, från överfiskade bestånd och miljöskadliga odlingar, och som man bör undvika finns ål, östersjölax, flodkräfta, trålad havskräfta, marulk och blåfenad tonfisk.