Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snarky Puppy, Maria Rylander och Rigmor Gustafsson.

Gmlstn Jazz – festivalen för alla åldrar

Snarky Puppy, Lina Nyberg, Rigmor Gustafsson & Bohuslän Big Band. Gamlestans Jazzfestival är tillbaka. Lite större, lite bättre och mycket längre.

Jazzfestivalen med den lite svåruttalade ihopdragningen Gmlstn Jazz återvänder till stan. Efter förra årets premiär har musikfestivalen på Kviberg i Gamlestan svällt på både bredden och längden – från ett spelställe och två dagar till ett tiotal spelställen och åtta dagar – och arrangörerna har tagit flera kliv mot sitt uttalade mål att bygga upp en internationellt etablerad festival till 2021 när Göteborg firar 400-årsjubileum.

- Ja, verkligen. Vårt mål med festivalen är klart och tydligt och vi tar de steg vi kan för att nå dit, säger arrangören Maria Rylander.

Festivalen inleds lördag kväll och pågår sedan hela veckan med konserter runt om i stan (Oceanen, Lagerhuset, Folkteatern, Konstepidemin, Nefertiti …) innan allt avslutas med en heldag på Kvibergs kaserner 2 maj, då bland annat flera ungdomsband bjuder på gratiskonserter och det blir kringaktiviteter som "ansiktsmålning, ballongvikning och såpbubbelkonst", för att citera pressreleasen.

Då gör även Lina Nyberg två gratisspelningar på festivalområdet ihop med sitt barnmusikband Musikfamiljen, kl 11.30 och kl 13.

Tanken med Gamlestans jazzfestival är nämligen att vara en öppen och välkomnande festival, en festival med det underliggande budskapet att jazzen är till för alla. Därför fokuserar man på rätt genrebreda akter, band och artister som blandar upp sin jazz med både världsmusik, rock och soul.

Förra året uppträdde den amerikanske gitarristen Matthew Stevens, som bland annat spelat med Christian Scott och Esperanza Spalding. I år stavas det internationella dragplåstret Snarky Puppy, ett hyllat musikkollektiv från New York som avslutar hela festivalen med sin jazzfuzziga funkrock.

Då har sångerskan Rigmor Gustafsson uppträtt strax innan med Bohuslän Big Band, en konstellation som hon uppträtt tillsammans rätt länge nu.

- Jag har ju en trio och ett band också, men trivs väldigt bra ihop med Bohuslän Big Band, mycket beroende på att vi spelar "ganska" traditionell storbandsjazz, det vill säga mer än bara Frank Sinatra-låtar, säger Rigmor Gustafsson som ser fram emot att besöka festivalen som hon dock inte vet så mycket om.

- (skratt) Nej, jag frågade bröderna Kallerdahl som berättade att Gamlestan är en stadsdel i Göteborg, och att ett av målen med festivalen är att bredda jazzmusiken och försöka nå nya grupper av lyssnare. Det tycker jag är en utmärkt idé, säger Rigmor Gustafsson, som själv uppträtt på både Hultsfredsfestivalen och på Peace & Love i Borlänge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.