Glöm arbetstid och fritid – nu är det rolig eller tråkig tid som gäller!

När IT-gurun Joakim Jardenberg föreläser på Telias inspirerande Before Breakfastevent på Media Evolution City i Malmö är det stundtals knäpptyst. En chockad tystnad kanske, eftersom mycket av det Joakim säger är omvälvande.

ANNONS
|

På Joakims dator finns en stor lapp med texten Kontor – det speglar ganska väl hur han ser på sitt behov av en fysisk arbetsplats.

– Jag lever som jag lär och är helt arbetsplatslös. Hela idéen om arbete och vad arbete är har förändrats, och därmed måste bilden av arbetsplatsen också göra det.

Innan Joakim berättar om hur framtidens arbete och arbetsplats kommer se ut vill han adressera vad han benämner elefanten i rummet som alltid dyker upp när man pratar om alternativa sätt att arbeta: varningsklockor som informationsöverflöd och hur man egentligen ska skilja på arbete och fritid. Angående den första varningsklockan tycker Joakim att det den analoga stressen är värre än den digitala – varför svettas över manuell kvittoredovisning när det vore mycket smidigare att sköta det digitalt? Plus att det är upp till var och en att ta ansvar för sin digitala miljö och stänga av exempelvis noteringar. Det är däremot svårare att skilja på jobb och fritid om ditt kontor är hemma eller på café - Joakims lösning är att strunta i att skilja dem åt.

ANNONS

– Hela den här uppdelningen kom ju med Franklin och industrialismen och är ingen idé att applicera idag. Prata istället om rolig och tråkig tid. Rolig tid då jag exempelvis står här och pratar för er och tråkig tid när jag är hemma och diskar eller städar. Bilden av ett arbete måste ändras från något man får av någon annan till något man gör. Tänk exempelvis på en ny modern tjänst som Uber – det är ju ingen taxitjänst utan ett radikalt annorlunda sätt att arbeta, med chaufförer som kör i snitt 10 timmar i veckan och gör något annat resten av tiden.

Telias robot Ailet har deltagit i alla föreläsningarna under Before Businesseventen och ställt frågor till föreläsarna. Hen undrade nu hur Joakim tror att arbetslivet har förändrats om fem år?

– Det går vansinnigt snabbt, om fem år kommer det se radikalt annorlunda ut. Utmaningarna är att vi befinner oss i en tuff brytningstid; vi vet hur vi vill att det ska se ut men vi släpar på massa bagage som för stora lokaler och konstiga regler när det gäller distansarbete för att nämna ett par exempel.

– Arbetsplatsen blir ett ställe som vi går till för att må bra, kanske för att laga mat tillsammans? Att arbetsplatsen är fysiskt aktiverande kommer också vara viktigt för att öka välbefinnandet. Jag tror dessutom vi kommer få se otroligt anpassningsbara arbetsplatser som kan möbleras om efter olika behov, med flyttbara väggar till exempel. Plus att arbetsplatsen kommer bli mer personlig även om vi har flera olika ställde där vi jobbar – vi kommer ta med oss växter, husdjur och barnteckningar för att skapa ”home away from home”. Det blir snarare mötesplatser än arbetsplatser, avslutar Joakim.

ANNONS

Vill du se och höra mer av Joakim Jardenberg och de andra Before Businessföreläsarna hittar du det bästa från turnén samlat här. Är du intresserad av att lära dig mer om digitala lösningar och utmaningar för företagare ska du inte missa Telias podd Digitalisterna med Kjell Eriksson och Daniel Stark.

ANNONS